FEDA treballa en un trencaclosques amb múltiples hipòtesis per tal de mirar de preveure què pot passar. La companyia compra a l’exterior, entre Espanya i França, el 79% de l’energia que consumeix el Principat. La meitat de l’electricitat que necessita el país està garantida per contracte a un preu tancat. I un de cada cinc kilowatts necessaris es produeix localment. El problema és el 29% del consum que es compra fora i a preu de mercat. ¿Quin serà aquest preu els propers mesos? No se sap. Com tampoc Moles ha volgut dir el percentatge d’increment de la tarifa que preveu.
Evidentment, FEDA ja ha fet una proposta a Govern i ara l’executiu l’haurà de validar. No sembla que el proper increment moderat hagi de ser inferior a l’hagut l’abril passat. Es podria alinear a aquell augment. Però hi ha moltes variables en joc. La companyia es dona fins a final d’any per fer una fotografia exacta de l’estat de la qüestió a nivell estatal. Amb les estacions i el sector hoteler a ple rendiment, llavors es tindrà “la foto inicial” de com evoluciona l’estalvi energètic que es proposa. Encara no és clar si seran recomanacions o obligacions legals.
De fet, lluny d’estalviar (o potser sí i en cas de no reduir s’hagués disparat més encara el consum), la demanda aquest estiu ha estat superior a la de l’any passat. Moles ha situat en un 7% l’increment del consum el juliol i en un 2% a l’agost i el setembre. “La pròpia activitat econòmica reflecteix” aquest augment, amb el benentès que hi ha hagut un comportament turístic millor que en els exercicis precedents i això té una translació directa, per exemple, en la utilització de l’energia.
“Al gener o al febrer un increment hi haurà d’haver, si l’estalvi funciona serà més moderat i sinó serà més agressiu”, ha avançat Albert Moles, que després ja ha deixat pràcticament clar que la puja tarifària serà a principi d’any i que es mirarà d’acotar a les necessitat de l’operadora per poder fer front a l’increment de costos que té i a mirar de mitigar al màxim les pèrdues que està tenint, i que podem condicionar els propers exercicis quant a inversions, per exemple, que haurien de permetre dotar el país de més infraestructures per guanyar autonomia encara que “no tenim ni els recursos ni el territori” perquè Andorra pugui ser energèticament independent.
AUTONOMIA I RESTRICCIONS
De fet, les reserves actuals de la central hidroelèctrica podrien fer funcionar el país un màxim de sis hores a l’hivern si no es pogués tibar de subministrament ni espanyol ni francès. A més, per poder fer valdre aquesta mena d’autonomia pròpia cal que la xarxa estatal andorrana estigui connectada o bé a França o bé a Espanya. Sense connexió exterior hi ha apagada garantida. Això, evidentment, no es preveu. Però sí que es preveuen en el pla de contingència eventuals talls de subministrament. Restriccions. I que s’hauran de fer a demanda de les operadores estrangeres que subministren FEDA en el cas que arribés el moment.
Les dificultats principals es poden donar els mesos de febrer i març i, també en aquests dos mesos és quan hi pot haver interrupcions de subministrament. L’operadora ja està treballant en la planificació de com haurien de ser els talls si mai calen
Tot i que l’hivern es preveu fred o molt fred, “el desembre no hauria de ser problemàtic”. Ara, tot el que es gasti fins llavors no es tindrà per a més tard. El director general de FEDA considera que, a excepció “d’elements puntuals”, les dificultats principals es poden donar els mesos de febrer i març i, també en aquests dos mesos és quan hi pot haver interrupcions de subministrament. L’operadora ja està treballant en la planificació de com haurien de ser els talls si mai calen. S’avisarien amb tres dies de temps per tots els canals possibles.
Tindrien un abast d’un parell d’hores diàries i afectarien a sectors concrets del territori andorrà. L’horari el fixaran les companyies internacionals subministradores. El ‘mapa’ que està elaborat FEDA té en compte, és clar, elements sensibles i serveis essencials. No es pot deixar l’hospital sense llum, per exemple. Però sí avisar supermercats perquè abans de quedar-se sense llum hagin pogut tancar i fer els processos necessaris perquè “tot i la molèstia, es molesti el menys possible”.
Moles ha insistit molt en què malgrat les dificultats que es preveuen i la “volatilitat” de tot plegat -“avui Putin està parlant i els preus s’han disparat”, ha explicat tot deixant clar, però, que si s’acabés la guerra entre Rússia i Ucraïna el problema no se solucionaria del tot, menys encara s’aconseguiria una rebaixa de preus fins a retornar als paràmetres de fa un any- cal ser conscient de la necessitat de fer accions a tots nivells per reduir el consum. I de fer-les a consciència i conscientment. No per obligació sinó perquè hi hagi el convenciment que és necessari. Només així, considera el director general de FEDA, es podrà aconseguir que amb el temps la situació es relaxi.
Les noves infraestructures energètiques seran més cares que les que s’han fet funcionar fins ara. Però a nivell global hi ha hagut tanta deixadesa que han esdevingut obsoletes i ara cal anar a corre-cuita enmig d’una crisi de cavall. Per tant, sense ser alarmistes tot i l’alarma, ha vingut a dir Albert Moles, cal prendre consciència de la situació i actuar. Si es pot encendre una bombeta de menys, millor. Si aquest any hi ha més remuntadors en marxa a les pistes o menys hores obertes o menys pistes en condicions, millor també.
Comentaris (39)