Signat el conveni que desbloqueja el projecte de la nova connexió elèctrica amb Espanya

El document permet impulsar la infraestructura que es considera clau per garantir el subministrament d’energia en un futur en el qual es preveu un increment del consum pel creixement econòmic i per la descarbonització de les calefaccions

Subestació elèctrica d'Adrall, d'on prové l'energia que s'adquireix a Espanya.
Subestació elèctrica d'Adrall, d'on prové l'energia que s'adquireix a Espanya. ARXIU

Espanya i Andorra han tancat l’acord que ha de permetre la construcció de la nova línia elèctrica que connectarà els dos països i, per tant, permetrà millorar la capacitat per importar energia des de l’Estat veí del sud. D’aquesta forma, FEDA podrà ara, conjuntament amb Red Eléctrica, impulsar la infraestructura. Aquesta es considera clau per poder fer front a l’increment previst del consum al llarg dels pròxims anys, tant per una millora de l’activitat econòmica com pel fet que s’espera que cada cop més calefaccions abandonin el gasoli i es passin a l’electricitat.

Per poder tirar endavant el projecte, un pas clau era, justament, el tancament d’aquest conveni, ja que part de la línia, lògicament, transcorre per territori espanyol. De fet, la futura infraestructura ha d’enllaçar l’estació existent a Adrall amb la de la Margineda. Segons ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal, el conveni “és fruit d’anys de negociació que s’han accelerat durant aquesta legislatura”.

Ara, caldrà que el document passi els tràmits habituals. Així, haurà de ser validat pel Consell General un cop s’hagi fet l’acte de signatura. També haurà de passar per les cambres espanyoles. A partir d’aquí, Casal ha apuntat que caldrà un conveni entre FEDA i Red Eléctrica. I serà en aquest document on es fixaran aspectes claus com ara el cost i quina part assumirà cada entitat.

El que es té clar és que aquesta nova connexió és clau per garantir el subministrament d’energia a Andorra. Més tenint en compte que hi ha una previsió clara de creixement del consum elèctric de cara als pròxims anys. Per un costat, ha apuntat Casal, per “un creixement econòmic”. Per l’altre, per una “descarbonització” del país, especialment pel que fa a la reducció de l’ús de calefaccions amb gasoli per instal·lacions que siguin elèctriques.

Casal ha celebrat que amb l’acord “es desbloqueja un tema pendent de fa anys”. Per al portaveu de l’executiu, “és un primer pas institucional que calia fer”, tot i que ara quedarà tot en mans de les companyies energètiques. Per això, no ha volgut apuntar ni quins terminis tindrà el projecte ni la inversió que requerirà.

El conveni preveu la implementació d’un doble circuit a 220kV des d’Adrall fins a la frontera amb Andorra, l’ampliació i adequació de la subestació d’Adrall a 220kV, incloent-hi el canvi de configuració i tecnologia de la subestació i la modificació en l’arribada a Adrall de les línies Adrall-Llavorsí 220kV i Adrall-Cercs 220kV. A més, es preveu la construcció d’una estació receptora al riu Runer, en 220 kV per a la recepció de l’energia provinent d’aquesta nova interconnexió.

Comentaris (1)

Trending