Tot i que amb un decalatge de més d’un mes respecte del que inicialment hauria d’haver entrat en funcionament, l’equipament que explota la societat Productora Elèctrica Renovable (PERSA), de la qual un dels socis n’és la laurediana Mútua Elèctrica ja està en marxa. I les reixes de filtració i protecció van ser molt útils perquè cap pedra acabés a l’interior de la central i, d’aquesta manera, la pogués posar en perill. Justament, la captació de la la minicentral està situada a la Borda de l’Arena, un dels punts crítics en l’episodi de dilluns passat.
La càmera de seguretat que PERSA té a la captació van recollir les imatges de la força amb què baixava l’aigua, de manera desbordada i no seguint cap curs que suposadament seria lògic. L’aigua es va endur tot allò que es va trobar pel camí
La càmera de seguretat que PERSA té a la captació van recollir les imatges de la força amb què baixava l’aigua, de manera desbordada i no seguint cap curs que suposadament seria lògic. L’aigua es va endur tot allò que es va trobar pel camí. Com fins i tot contenidors i d’altres recipients. En tot cas, les recentment estrenades instal·lacions de la petita hidroelèctrica d’Aixovall no van resultar danyades en cap cas.
La minicentral hidroelèctrica pròpiament dita està ubicada en un antic magatzem de la Mútua Elèctrica a Aixovall. Les obres de construcció va iniciar-se just ara fa un any i han servit perquè PERSA hagi pogut posar en marxa la segona minicentral. L'anterior data del 2017 i es troba a Arcalís.
La minicentral d’Aixovall generarà l'electricitat d'unes 500 llars a l'any i el cost de l'obre és d’uns 2,2 milions d’euros. La captació d'aigua comença al riu d'Os a l'alçada de la Borda de l'Arena i un quilòmetre i mig de canonades traslladen l'aigua fins a la minicentral, amb cent metres de desnivell.
Imatges cedides per PERSA
Comentaris