Si no han entès gran cosa, no s’espantin. No només costa d’entendre. Els mercats de compensació d’emissions de carboni és quelcom virtual lligat a la sostenibilitat i que permet, especialment a les institucions i les empreses amb vocació ecològica apuntar-se uns quants punts verds. Si algú vol reduir la contaminació que genera ho pot fer estalviant realment o, quan no pot reduir més determinats consums, acudir a aquest mercat on altres operadors que sí que han pogut estalviar o tenen projectes per fer-ho posen ‘venen’ la seva reducció per aconseguir uns dinerons que els ajudin a aconseguir fer realitat els seus projectes.
En el cas del projecte d’Andbus, el que podrien arribar a guanyar amb la venda de 134 crèdits és “testimonial”, com ha destacat el CEO de la companyia, Daniel Vinseiro, però el que compta és la voluntat i impulsar la idea. I mantenir “uns principis estratègics”. Vinseiro, juntament amb el director de l’Oficina del Canvi Climàtic i de l’Energia, Carles Miquel, i el director de la consultora BMS, Albert Batalla, han comparegut per presentar el primer projecte que entra al mercat nacional. El primer adquirent va ser el propi Govern, adquirint sis crèdits per compensar la contaminació que va generar el viatge al Principat del vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič.
Vinseiro i Batalla han destacat que Andbus ja va ser la primera empresa de transport de viatgers neutra en carboni. El CEO de l’empresa ha explicat que la “única manera de créixer, i de créixer saludablement” era fer-ho de manera sostenible. Per això han entrat en mercats com el de la compensació de les emissions d’un CO2 que és el causant de l’escalfament global. És una manera, entre cometes, de forçar-se a millorar. La reducció essencial de la contaminació per part d’Andbus ha vingut de la renovació de flota. Es van treure divuit vehicles vells i s’han substituït per deu que són més eficients del mínim que marca la legislació andorrana.
Andbus ha reduït un 12% l’emissió de CO2 amb les millores implantades. Les 134 tones estalviades equivalen a treure de la circulació un vehicle normal i eficient que fes 1,1 milions de quilòmetres. Vinseiro ha remarcat l’aposta verda de l’empresa que lidera i ha fet vots perquè “aquest sigui el principi de moltes més coses”, en relació amb el fet que la companyia pugui promoure nous projectes i que, alhora, altres empreses del país se sumin al mercat virtual verd. Carles Miquel i Albert Batalla, cadascú des de la seva òptica, han confirmat un “interès creixent” del teixit empresarial i també de les administracions de poder calcular els consums que es fan i, per tant, la contaminació que es genera, la petjada de carboni, per després treballar per la seva reducció. A més, el director de l’Oficina del Canvi Climàtic ha assegurat que hi ha altres projectes que s’estan acabant de perfilar per poder entrar al mercat nacional.