Govern descarta la gratuïtat de l’enllumenat públic per als comuns i demana “corresponsabilitat”

L’executiu recorda que els preus que es paguen per l’electricitat encara són “més elevats” que abans de la guerra d’Ucraïna, considera que assumir el cost també “fomenta l’estalvi energètic” i remarca que si es demanen esforços a la ciutadania incrementant les tarifes cal que “tots hi participem”

El ministre portaveu, Guillem Casal.
El ministre portaveu, Guillem Casal. SFGA / JAViladot

El retorn a l’escenari de gratuïtat del cost de l’enllumenat públic per als comuns no sembla que sigui possible. Si s’ha de fer cas a les paraules del ministre portaveu, Guillem Casal, d’aquest dimecres, es podria dir que està pràcticament descartat. Casal, de fet, ha advocat per la “corresponsabilitat” i ha recordat “el rol exemplar” de l’administració a l’hora d’emprendre mesures d’estalvi energètic. Des del seu punt de vista el fet que els comuns paguin pel que gasten d’enllumenat “també fomenta l’estalvi energètic” i ha reblat que si es demanen es esforços al conjunt de la ciutadania per recapitalitzar FEDA amb petits increments de tarifes, “és important que hi participem tots”. La seva postura contempla només un descompte.

El cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, havia defensat aquest dimarts després de la reunió de cònsols que el context actual no era comparable ni al del 2021, ni al del 2022, quan la crisi energètica va viure el seu moment més àlgid. Per aquest motiu, defensava retornar a l’escenari de gratuïtat pels comuns del cost de l’enllumenat públic (sempre que no se superés el 2% del consum global), reiterant també que caldria asseure’s per determinar “qui assumeix què” en els trams urbans de les carreteres generals i secundàries, és a dir, tenir en compte les possibles compensacions.

Però a Govern i a FEDA es veu diferent. Des de la parapública, que recorden que qui decideix les tarifes és l’executiu, han exposat que han de comprar igualment tota l’electricitat que es consumeix al país i que no es cobreix amb la producció pròpia.

Així, per aquest 2025 el que s’havia acordat és una bonificació del 15%, de manera que “no ho haurien de pagar tot”, ha defensat Casal, afegint que aquesta és la posició del Govern de cara a propers exercicis. Ara bé, el portaveu també ha exposat que en el context actual els preus de l’energia, tot i haver baixat, “no s’han situat a nivell prepandèmia, són preus més elevats que en contexts anteriors”.

Així, recordant el rol exemplar de l’administració en l’aplicació de mesures d’estalvi energètic ha afirmat que “aquesta mesura també fomenta l’estalvi” i ha assenyalat que si per recapitalitzar FEDA “demanem al conjunt de la ciutadania un petit esforç augmentat les tarifes energètiques, amb un impacte petit”, i si es demana “corresponsabilitat per reduir el consum energètic, és important que tots hi participem”.

El ministre portaveu ha volgut deixar clar que amb tots els comuns hi ha bona relació, que les vies de comunicació estan obertes amb reunions periòdiques, i que per tant, “no arribarà la sang al riu”. “Tindrem oportunitat de tornar a parlar i que cadascú defensi la seva posició, però cal atendre a aquest principi de corresponsabilitat”, ha reiterat. Tot i reconèixer que els comuns defensen els seus interessos i competències, ha indicat que al Govern li toca “vetllar per quelcom més global” i ha volgut recordar les aportacions econòmiques que els fan a través de les transferències. “Crec que aportem 73 milions i les despeses d’enllumenat públic en total de totes les parròquies crec que no arriba al milió”, ha exemplificat, per concloure afirmant que “crec que hi poden fer front”.

Comentaris (3)

Trending