El dimecres, a través d’un comunicat, l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburant (ASIDCA) va tornar a denunciar el que, al seu entendre, és un increment excessiu de la càrrega fiscal dels productes que comercialitzen. Entre altres, van posar el focus en com s’apujaria per a moltes famílies la factura de la calefacció, que en moltes llars s’alimenta amb gasoli. Per això, reclamaven que, en tot cas, la taxa també gravarà altres fonts de combustió, com ara el gas natural o el liquat.
El Govern crea unes certificacions que garanteixen que l’energia que compren les empreses prové de fonts renovables per impulsar-les al país
“És aplicable a tots els elements que generen emissions, siguin líquids o hidrocarburs gasosos”, ha afirmat Miquel que, a més, ha recordat que hi haurà una implementació esglaonada i que a més es preveuen ajudes perquè les comunitats de propietaris puguin millorar l’eficiència de les seves instal·lacions. El director de l’Oficina també ha remarcat que difícilment hi haurà una marxa enrere en l’aplicació de la taxa que, a més, considera que no ha de tenir un impacte tan fort en el preu del combustible.
“L’augment a Andorra amb la nova taxa seria de 3,2 cèntims per benzines i 3,8 pel gasoli”, ha assegurat. I, després, ha comparat aquesta dada amb l’evolució impositiva que aquests productes han tingut els darrers anys als Estats de l’entorn. “Des del 2009, a França hi ha hagut un augment entre 10 i 21 cèntims i a Espanya entre 10 i 11; en canvi, aquí ha estat gairebé nul”, ha comentat, tot afirmant que “són magnituds que no són comparables amb els increments que hem tingut entre els països veïns”.
Miquel ha fet aquestes apreciacions durant la roda de premsa que ha servit per presentar dos nous reglaments que desenvolupen la Llei d’Impuls de la Transició Energètica i del Canvi Climàtic (Litecc). En concret, es creen, per una banda, unes certificacions que permetran a les empreses garantir que l’energia que han comprat prové de fonts renovables. Per l’altra, s’impulsarà un registre nacional.
En ell, ha explicat Miquel, “quedaran reflectides les quantitats d’energia de tota mena i els preus”. Així, “servirà per alimentar el balanç energètic nacional i l’estratègia que s’avaluarà”. Des de l’Oficina, s’assegura que “són una eina important per promoure la implantació de les renovables al país”.
Comentaris (2)