Els efectes de la crisi energètica patits el 2021 i el 2022 que van provocar unes pèrdues l’any passat de 18 milions d’euros, sembla que s’han deixat enrere. Segons ha explicat la directora financera de FEDA, Marta Suñé, enguany es preveu tancar “amb uns beneficis al voltant de 20 milions d’euros”. Això, tal com ha posat en relleu, és degut a “una estabilització dels preus de mercat, a l’increment de les tarifes i al fet de no repartir dividends”. Aquest any, ha dit, tampoc es repartiran els dividends i no està previst en el pressupost del 2024. Cal tenir en compte que la part de l’electricitat que es compra a preu de mercat, enguany s’han pagat uns 40 milions d’euros, la meitat del que es va abonar l’any passat.
Ara bé, tot i la disminució de la demanda registrada, enguany també s’ha registrat el rècord històric de punta de demanda. El moment de més consum d’electricitat a Andorra de la història va tenir lloc al gener i es va arribar a 127 megawatts hora
La demanda elèctrica d’aquest any es manté per sota dels nivells del 2019 i es preveu tancar amb un consum de 554 gigawatts hora, el que representa un 1,2% menys que l’any anterior. Ara bé, tot i la disminució de la demanda registrada, enguany també s’ha registrat el rècord històric de punta de demanda. El moment de més consum d’electricitat a Andorra de la història va tenir lloc al gener i es va arribar a 127 megawatts hora.
Des de la parapública s’ha exposat la necessitat “de fer caixa” per continuar invertint en els pròxims anys i intentar dependre menys de l’exterior. De fet, de cara a l’any vinent el rebut de la llum pujarà un 4,2%. Suñé té clar que “Andorra no podrà ser autònoma energèticament parlant”, però remarca que s’han de continuar fent inversions per completar la transició energètica. En aquest sentit, s’ha previst un pla a cinc anys en què s’hi preveuen destinar 150 milions d’euros. Entre els projectes destacats hi ha el parc eòlic del Pic del Maià amb 38 milions. També s’invertiran 29 milions a ampliar les xarxes de calor per augmentar nombre de clients i prop de 19 milions en la subestació del riu Runer per reforçar la connexió de la línia d’alta tensió amb Espanya, entre altres.
MENYS PRODUCCIÓ HIDROELÈCTRICA
Un dels principals reptes de FEDA és la sostenibilitat i la reducció d’emissions de CO2. Es preveu acabar el 2023 amb una producció de 109 gigawatts hora, un 8,3% més que el 2022. Ara bé la sequera ha provocat que la generació hidroelèctrica ha estat per sota de la mitjana dels últims 18 anys. Tot i això, s’espera que la producció acabi sent superior amb la que es va assolir a fa un any.
Des de la parapública s’assenyala l’increment de l’energia fotovoltaica que ha suposat prop de l’11% de la producció nacional i “cada vegada es fa més clara la diversificació de les fonts”, tal com ha exposat el director general, Albert Moles, qui ha exposat que el 67% de la quantitat d’electricitat consumida és d’origen renovable.
Forces Elèctriques d’Andorra ha continuat desplegant les xarxes de calor d’Andorra la Vella i Soldeu- El Tarter, així com la xarxa de fred i calor d’Escaldes-Engordany. En total s’han arribat a generar 33.423 megawatts hora tèrmics i es dona servei a 106 clients, un 36% més. De cara al 2023, el repte és que el 33% de producció de l’electricitat es faci a Andorra i el 100% de la que s’importi sigui d’origen renovable.
Comentaris (19)