Tot parteix de la manca d’aigua a la Garona -en algunes ocasions es passa per sota del cabal ecològic mínim- i les solucions que està buscant l’EDF per poder incrementar els recursos hídrics disponibles per a la generació d’energia vist que la pluviometria anirà cada cop més a la baixa i els períodes de sequera cada vegada poden ser més intensos. Així les coses, la companyia pública francesa està plantejant diversos escenaris. I un passaria per bombejar i turbinar aigua de l’Arieja que baixa des d’Andorrac cap a l’Ospitalet i enviar-la al llac Lanoux.
“Compartir cada cop té més sentit i aquest es tracta d’un projecte de proximitat i molt complementari. Va més enllà de l’energia”, han indicat les fonts de FEDA consultades
Perquè es facin una idea, l’estany d’Engolasters té una capacitat màxima de 0,6 hectòmetres cúbics. El Lanoux podria emmagatzema fins a 68 hectòmetres cúbics. I mai s’omple. Com a màxim, arriba a omplir-se en 50 hm3. Però a aquesta alta capacitat s’hi arriba en ocasions comptades. L’objectiu de l’EDF amb el projecte a l’Ospitalet seria poder enviar uns 10 hm3 d’aigua cap al Lanoux, que faria d’espai d’emmagatzematge. Amb l’aigua allà estocada, es podria produir energia hidràulica i renovable quan convingués.
Cal tenir en compte, han indicat les fonts consultades, que del Lanoux fins a l’Ospitalet hi ha un miler de metres de desnivell. El salt, per tant, és imponent i facilitaria la producció energètica. La infraestructura que s’hauria de crear a la localitat francesa propera a Andorra és complexa. I això és una de les qüestions que està en estudi. I FEDA, com han admès fonts oficials de la companyia, hi està implicada encara que, ara per ara, tot plegat no passa de ser un projecte embrionari. “El gran repte que té l’EDF és que la proposta la validi l’agència de l’aigua” francesa.
Amb l’aigua estocada al Lanoux, la producció d’energia es podria regular. Es turbinaria a discreció. Quan calgués. I l’excedent seria enviat a Andorra. “Compartir cada cop té més sentit i aquest es tracta d’un projecte de proximitat i molt complementari. Va més enllà de l’energia”, han indicat les fonts de FEDA consultades, que s’han estimat més no parlar ni de quantitats d’energia que podria rebre el Principat ni, menys encara, quina inversió caldria fer per poder sumar-se al projecte.
La idea seria poder disposar de l’energia procedent de l’aigua estocada al Lanoux durant l’hivern, que és quan “hi ha més falta de sol i la demanda elèctrica a Andorra és més alta”. La voluntat, participant d’aquest projecte, seria aconseguir un “increment significatiu” del que es podria considerar producció pròpia en el període hivernal. En l’actualitat FEDA genera pels seus propis mitjans entre el 5 i el 6% de l’energia que es consumeix al país durant l’hivern.
Si es pogués triplicar aquest percentatge seria fantàstic. I, remarquen les fonts, tot es faria a partir d’energia renovable, neta. Per a la distribució de l’energia, per al transport de l’electricitat des de França cap a Andorra es faria servir la mateixa línia que ja hi ha actualment en funcionament, amb la qual cosa aquest punt quedaria resolt. La central de l’Ospitalet sembla més complexa. I aquí és on s’està treballant. En el projecte, en el finançament i en els permisos de les autoritats hidrològiques.