FEDA assegura entendre el neguit per l’apagada però manté que entra dins de la normalitat

La central hidroelèctrica, sense cap mena de connexió amb l’exterior, no té pràcticament cap tipus d’autonomia, no pot funcionar com a grup electrogen, caldria fer canvis tècnics importants perquè pogués alimentar tot el país durant una bona estona

El director general de FEDA, Albert Moles.

“Entenc que hi hagi neguit però des del primer moment vam veure que era una situació de menys de mitja hora.” Són les paraules del director general de FEDA, Albert Moles, després de l’anomalia amb la connexió amb Espanya que va causar -per la impossibilitat d’usar la línia amb França- una apagada de país de vint minuts aquest diumenge. “Si hagués estat un daltabaix molt gran hauríem actuat d’una altra manera”, ha indicat Moles.

El màxim responsable tècnic de FEDA, davant una situació complexa -més per al públic en general que no pas per als professionals de l’operadora, deixa clar que prefereix donar la cara i explicar el que hi ha. La companyia respondrà totes les preguntes que es facin des de l’òrbita política i també serà des de l’arena política que, si escau, caldrà adoptar decisions que sense cap mena de dubte comportaran una necessitat de més inversió. Per exemple, que la central hidroelèctrica tingui funcions que ara no té i que fan que sense poder-se connectar ni a Espanya ni a França pràcticament no tingui cap capacitat d’autonomia.

Hi va haver una incidència en la línia que va d’Adrall fins a aquest punt d’Andorra la Vella, uns vint quilòmetres que s’han repassat avui pràcticament pam a pam i que no ha permès detectar res que fos compatible amb la incidència d’aquest diumenge

L’operadora dona gairebé per fet que no se sabrà mai amb exactitud quin va ser l’origen exacte de l’anomalia que va fer saltar l’estació transformadora de la Margineda. En tot cas, és clar que hi va haver una incidència en la línia que va d’Adrall fins a aquest punt d’Andorra la Vella, uns vint quilòmetres que s’han repassat avui pràcticament pam a pam i que no ha permès detectar res que fos compatible amb la incidència d’aquest diumenge. Podria haver estat una branca. No era en tot cas una incidència insalvable ni especialment rellevant. Sí prou important.

Però, assegura Moles, d’aquestes incidències n’hi poden haver dues o tres l’any que com a molt es noten entre cinc i deu segons. “La mala sort”, indica el director general de FEDA, és que en aquesta ocasió no es va poder connectar automàtica la línia de França en substitució perquè fins el proper divendres està inoperativa a petició de l’operador francès, que ha de fer treballs de manteniment a la línia que va de l’Ospitalet a Tarascó. Són treballs necessaris -“seria pitjor si no es fessin”, reconeix Moles- i que es pacten a banda i banda del país.

Feia dies que se sabia que hi hauria aquesta aturada pel cantó francès. Sempre es tria un moment en temporada baixa i en una època en què el dia encara sigui relativament llarg. “Tot això es programa”, manté un Moles que assegura que en cas d’extrema urgència s’hauria hagut d’activar el cantó francès per poder disposar de la seva línia. Si hagués estat el cas, és més fàcil treballar de dia que de nit, deixa clar el màxim responsable executiu de FEDA. “Si hagués estat un daltabaix molt gran hauríem actuat d’una altra manera”, deixa clar Moles demanant novament excuses als abonats. 

Per a la companyia no és una incidència preocupant. No té més impacte que la molèstia que s’hagués pogut causar durant els 20 minuts que va durar l’apagada i poca cosa més. De fet, des del punt de vista tècnic -la línia es dispara per garantir la seguretat: per protegir les pròpies instal·lacions; per protegir els béns de tercers; i per a la seguretat de les persones- les decisions es van prendre de forma molt coordinada i efectiva. I la recuperació de la xarxa va anar molt ràpida vista la naturalesa de la incidència. “Des de FEDA se sabia perfectament com havíem d’actuar”, remarca Moles.

LA CENTRAL

Una altra qüestió és pensar que amb la producció pròpia es pot funcionar. Doncs resulta que no. De fet, sense cap mena de connexió amb l’exterior, pràcticament ni una hora podria alimentar la central hidroelèctrica tot el país. No està dissenyada per a això, explica Moles, que hi afegeix que si es pretengués que la instal·lació tingués la funció de grup electrogen s’haurien de fer diverses modificacions tècniques. Més o menys importants.

La producció de la central hidroelèctrica té una funció diferent. Es tracta de facilitar que en moments determinats s’hagi d’adquirir menys energia a l’estranger. D’aquesta manera, el que es fa, per allò que serveix la feina que fa en produir la central és per regular els preus. Per evitar que els costos de compra d’energia es disparin. Però ser autònoms és impensable. “La central que tenim, amb les tres màquines funcionant a ple rendiment, no aguanten tot Andorra ni una hora”, assenteix el director general de FEDA.

Etiquetes: