Espanya ensenya les urpes i ‘exigeix’ a Andorra posar fre al consum energètic desbocat

Govern ‘aparca’ les necessitats electorals i decideix incrementar ja tarifes després que Red Eléctrica, subministradora espanyola de FEDA, ha advertit els darrers dies que no pot ser que en un context de reducció, el Principat només faci recomanacions i la despesa elèctrica continuï disparada

A Red Eléctrica no li ha fet cap gràcia la tebiesa andorrana.
A Red Eléctrica no li ha fet cap gràcia la tebiesa andorrana. ARXIU

Les autoritats energètiques espanyoles han deixat molt clar a les seves homòlogues andorranes que no estan disposades a seguir tolerant que el consum elèctric del Principat es mantingui a l’alça com ha passat durant tot l’estiu. El diàleg és fluid i constant amb FEDA, però Red Elèctrica ja ha deixat clar que s’ha de posar fre a la despesa, més encara en un context d’encariment de preus i de restriccions. El Govern està al cas de la situació almenys des de dijous, quan sota el paraigua d’un suposat manteniment Espanya va enviar menys energia de la prevista.

Des de llavors -i la sessió del Consell General va permetre els càrrecs electes i governamentals començar a avaluar la situació- s’està analitzant com cal afrontar les advertències espanyoles, que no s’esperava que arribessin fins els mesos de gener i febrer. En aquest context, encara que es minimitzarà, cal entendre la compareixença urgent que protagonitzaran aquest vespre el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en què tenen previst anunciar mesures concretes -inclosos ja alguns increments tarifaris que miraven de frenar tant com poguessin per raons electorals- per tal de fer visible el compromís real d’Andorra amb la reducció del consum, que s’hauria de situar a nivell global al tomb del 15%.

I és que lluny d’aquest fre reclamat -a Espanya l’encariment de l’energia, tot i que més moderat que en altres països, s’ha deixat notar-, l’energia que els darrers mesos ha hagut d’exportar cap a Andorra la central d’Adrall ha sigut molt superior a la d’un any abans. Els increments, cal dir-ho també, s’han produït en un marc d’ínfima producció pròpia hidroelèctrica per la manca de pluges. Però els increments han estat desmesurats. I d’això s’han queixat, i molt, les autoritats espanyoles.

WhatsApp Image 2022 10 11 at 17.57.46 (1)
Dades de Red Eléctrica de España.

Els megawatts hora exportats des d’Espanya cap a Andorra el juny es van incrementar un 222% el juny (de 5.126 a 16.539); al juliol l’increment va ser del 527% (de 3.551 a 22.256); a l’agost l’ascens va ser molt més moderat, solament del 10,7% (passant de 19.020 Mwh a 20.355. Però al setembre l’ascens es va acostar novament a doblar l’exportació (creixement del 78% passant d’11.131 Mwh a 19.779) i Espanya va dir prou.

En el marc d’uns suposats treballs de manteniment a la xarxa o millor encara a una insuficiència tècnica, la setmana passada i aquesta, Red Eléctrica durant algunes hores ("s'ha reduït l'exportació a Andorra puntualment durant unes hores en dues jornades degut a les condicions meteorològiques d'aquells dies per la falta de vent i aigua i seguint sempre els procediments establerts per aquesta situació", segons la companyia) ha deixat de distribuir, de transportar energia cap a Andorra. Han estat poques hores. Però suficients per tensar la maquinària elèctrica andorrana. De portes en fora, FEDA i el Govern mantenen que hi ha cooperació i diàleg constant. I és cert. Però també s'ha tocat el crostó al Principat i qazhi ha hagut un missatge clar de les autoritats espanyoles respecte del qual, ja al cap de setmana, n’era totalment conscient Xavier Espot: la política energètica andorrana estava sent excessivament tèbia vist el que s’està fent a l’entorn.

D’aquí l’anunci que el cap de Govern i la titular de Medi Ambient faran en poca estona. Enduriran el missatge per no tenir més ensurts amb Espanya, que ja ha deixat clar que si vol pot deixar de subministrar energia a Andorra i el Principat, fins avui almenys, no tenia cap argument per defensar que estava fent les coses bé. És anecdòtic si es vol, però divendres FEDA va deixar sense efecte la inauguració del parc fotovoltaic del Maià. L’acte es posposava per al proper 20.

La decisió responia al fet de guanyar temps. Després dels avisos que s’estaven produint des d’Espanya, des de Red Eléctrica, el que no podia fer FEDA era treure pit mostrant nous equipaments per a l’autoconsum quan des de feia setmanes al Principat s’estava consumint més que mai, incrementant la despesa i sense mesures a la vista que suposessin un toc d’atenció real cap a la ciutadania per desincentivar el consum.

Comentaris (23)

Trending