En aquesta ocasió, tota la connexió es feia amb Espanya atès que estava fora de servei la línia de substitució amb França, ja que l’operador gal havia comunicat que havia de fer treballs de manteniment. La línia ha d’estar tota una setmana inoperativa i, almenys aquest diumenge, es trobava enmig d’aquest període de no connexió comunicada. Així, quan va saltar la línia d’Espanya no es va poder fer la connexió automàtica amb França i, per seguretat, els tècnics de FEDA van acudir a l’ETR de la Margineda per reconnectar automàticament la línia.
Per ara, l’operadora encara no ha explicat públicament quin va ser l’origen de l’anomalia amb la connexió amb Espanya. Aquest diumenge al vespre, en un comunicat, FEDA va explicar que estava investigant les causes de la incidència que va fer saltar la línia espanyola. El fet que tot el país quedés absolutament sense electricitat durant 20 minuts va causar un important desconcert i un cert caos. I per això socialdemòcrates i Concòrdia reclamen més informació en un sentit constructiu: evitar que torni passar.
LA PETICIÓ DE CONCÒRDIA
El grup parlamentari liderat per Cerni Escalé i Núria Segués està treballant en una bateria de preguntes que acabarà de perfilar les properes hores. Així, la formació s’interessa des de saber les causes exactes de la incidència, de la fallada del subministrament elèctric, fins al fet de saber si el Govern, en cas de responsabilitat dels operadors espanyol o francès en la fallada, té previst reclamar algun tipus de compensació.
Concòrdia té previst sol·licitar, per exemple, de quines infraestructures o equips de substitució disposa el Principat per garantir el subministrament en cas de caiguda de la xarxa elèctrica principal o per quina raó, en el moment de pèrdua de subministrament elèctric pels proveïdors francès i espanyol, no es garanteix l’abastiment amb l’energia produïda internament per FEDA, si és que això és plausible.
Quin és l'estat de manteniment de la xarxa de transport d'electricitat? Quin és el calendari de revisions periòdiques per evitar aquest tipus de fallades o quin coordinació existeix amb els proveïdors d’energia externs a Andorra en cas d’emergència elèctrica com la present són altres de les qüestions que generen neguit. Es demana també si s’han pres mesures -i quines són, si s’han adoptat- per evitar que un tall d’aquestes característiques es repeteixi en el futur o quina alternativa es pot aplicar per evitar en el futur que la seguretat viària quedi inutilitzada totalment davant una incidència com la de diumenge.
Andorra Endavant també s’havia plantejat fer algun tipus de demanda d’informació o similar. Però una vegada sol·licitades explicacions al tomb del Govern i de la companyia distribuïdora estatal, havent rebut la informació que la formació liderada per Carine Montaner ha considerat escaient, ha declinat anar més enllà.