Els comuns negocien amb el Govern perquè l’enllumenat públic els torni a sortir de franc

Les corporacions pretenen retornar a la situació anterior a la crisi energètica, quan no assumien aquest cost, remarcant que el context “ha canviat radicalment” i per tant proposen posar sobre la taula totes les competències que tenen els implicats per arribar a un nou acord sobre compensacions

Jordi Alcobé i Laura Mas durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols.
Jordi Alcobé i Laura Mas durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. Comú de Canillo

El 2022, en plena crisi energètica després de l’esclat de la guerra a Ucraïna, el Govern i els comuns van signar un acord que feia que per primera vegada a la història les corporacions locals haguessin de pagar el cost de la factura de l’enllumenat públic de carreteres generals i secundàries. Tres anys després i amb una situació “que ha canviat radicalment” els cònsols demanen “tornar a la situació anterior”. És a dir, no haver d’assumir el cost de l’enllumenat públic. “Per sort el context no s’ha perpetuat, s’ha pogut salvar la crisi energètica i a més s’ha reduït el consum”, ha defensat el cònsol de Canillo, Jordi Alcobé, que aquest dimarts ha actuat com a portaveu de la reunió de cònsols al costat de la cònsol major d’Encamp, Laura Mas.

Alcobé i Mas han recordat que fins al moment de la crisi energètica, el cost de l’enllumenat públic havia estat “històricament gratuït” si no se superava un 2% del consum de la parròquia. Ara bé, amb al crisi energètica “va aparèixer la necessitat de fer uns ajustaments en el preu i així es va acordar entre el Govern i els comuns”. La “situació crítica”, però consideren que ja no existeix, “aquest sobrepreu que estem pagant es pot tornar a parlar amb el Govern per fer un nou acord”. Així, “la voluntat dels comuns és tornar a la situació anterior”, i ja se li ha traslladat la petició al cap de Govern. Reconeixen que l’esforç fet “va anar molt bé”, perquè també va permetre ajustar i rebaixar consums i invertir en estalvi energètic, però “la situació del 2025 no és comparable a la del 2021, la del 2022 o la del 2023”, ha exposat el cònsol canillenc.

La seva idea és posar sobre la taula “totes les competències que afecten els comuns i el Govern en relació amb les carreteres generals”, ja que hi poden haver serveis compartits i es vol “clarificar una mica el rol de cadascú i el preu a pagar per les coses que s’utilitzen a la via pública”. És a dir, “l’enllumenat públic és un dels elements, però hi poden haver altres variables a tenir en compte”. Alcobé ha indicat que se’ls va proposar una rebaixa del 15% del cost, però es vol fer una valoració més global d’aportacions i compensacions que es podrien fer en relació als serveis que passen per les carreteres generals i secundàries.

APP DE RECURSOS SOCIALS

En la reunió de cònsols d’aquest dimarts també ha comparegut el representant del grup de sociologia d’Andorra Recerca + Innovació, Joan Micó, que ha presentat la Soliguia, una guia gratuïta de recursos socials geolocalitzats.

Es tracta d’una aplicació de mòbil que permet accedir als serveis disponibles al país i la intenció és que estigui operativa en un parell de mesos. És per aquest motiu que els comuns revisaran la informació que hi consta per assegurar que està complet o si cal revisar-la. Segons ha detallat la cònsol d’Encamp es tracta d’un projecte Poctefa.

Comentaris (13)

Trending