Compromís d’Andorra per cofinançar la planta hidràulica que EDF planteja fer a l’Ospitalet

FEDA i la companyia francesa signen un nou conveni de col·laboració que, entre altres aspectes, preveu impulsar de forma conjunta els estudis per veure la viabilitat de la infraestructura i, si surten bé, participar en la inversió necessària per fer-la realitat

Espot i Rémont se saluden un cop signat el conveni.
Espot i Rémont se saluden un cop signat el conveni. G. P.

FEDA col·laborarà activament amb Electricitat de France (EDF) en el projecte de construcció d’una central hidràulica a l’Ospitalet. Així ho estableix el nou conveni de col·laboració signat entre totes dues societats, que renova la cooperació ja existent des del 1988. Així, un dels punts de l’acord és iniciar de forma conjunta els estudis de viabilitat d’aquesta planta en la qual, ha deixat clar el cap de Govern i president del consell d’administració de la parapública, Xavier Espot, es participaria econòmicament. “Si Andorra es beneficia d’aquesta infraestructura, haurà de cofinançar-la”, ha afirmat.

El conveni s’ha signat aquest migdia a la seu central de FEDA i “renova i amplia” la cooperació que des del 1988 existeix entre totes dues entitats. Espot ha volgut remarcar que comptar amb el suport d’EDF -“una societat clau en el sector energètic mundial”, ha indicat- és una “gran sort” per a Andorra. Entre altres exemples, ha recordat que “gràcies a ells vam poder fer contractes d’aprovisionament a llarg termini i garantir uns preus que van fer possible mitigar el cost per als clients durant la crisi energètica”.

I aquesta cooperació, remarca el conveni, s’ha d’intensificar en àrees en les quals ja existeix, però també obrint-ne de noves. I una d’elles és el projecte que EDF vol impulsar a l’Ospitalet. Una via que, en paraules d’Espot, és “importantíssima”. Més concretament, i com ja va avançar Altaveu, la planta hidràulica que buscaria aprofitar el potencial del llac Lanoux. Així, la idea seria bombar-hi més aigua des del riu Arieja, fet que permetria generar més energia, especialment en un moment clau per al Principat com és la temporada d’hivern.

Un dels rètols que FEDA té a la seva central.

Relacionat

FEDA planeja invertir en territori francès per incrementar la ‘producció pròpia’ d’energia

“És un projecte win win”, ha apuntat Espot, ja que “beneficiaria a França però també a nosaltres”. El conveni rubricat aquest dimecres marca, justament, que totes dues societats passen a treballar conjuntament. Els primers passos passen per impulsar totes dues els estudis tècnics i de viabilitat que han d’acabar de definir si la central realment val la pena, a banda de saber quin pot ser el seu cost i els terminis de construcció.

El conveni també preveu el suport de la companyia francesa en el projecte del parc eòlic del Maià, tot i que per concretar exactament sota quina modalitat

Des d’EDF el seu president-director general, Luc Rémont, ha destacat que la central “tindria una capacitat d’emmagatzematge que permetria lidiar amb els fenòmens d’intermitència” en la producció d’energia. Per això, el considera “un projecte molt interessant i que pot ser un èxit per a Andorra i per a la zona fronterera”.

Així, els estudis seran la primera fase d’aquesta col·laboració, clau per saber si, pel que fa a la central de l’Ospitalet, s’anirà més enllà. “Si acabem confirmant que és viable, la titularitat romandrà en qui actualment és el titular. Està en territori francès, però aportarà beneficis concrets a Andorra. Si ens beneficiem d’aquesta infraestructura, haurà de ser cofinançar-la”, ha comentat Espot.

Per això, tampoc s’ha volgut donar excessius detalls de com es concretaria, si els estudis de viabilitat són positius, aquesta participació conjunta. “Cal fer el treball per veure l’estimació de cost i de calendari; ara entrem en aquesta fase d’estudi”, ha indicat el màxim responsable d’EDF. Per això, considera que “encara és massa aviat per saber si caldrà una societat comuna o no, però sí que farà falta una gestió coordinada perquè hi ha aspectes hidràulics que estan als dos territoris”. Per això, caldrà “una modalitat de gestió coordinada que haurà d’optimitzar els usos de l’aigua en benefici d’Andorra i del territori francès”.

Una altra novetat que contempla el conveni és la possibilitat que EDF doni suport al desenvolupament de projectes d’energia renovable al país, amb el parc eòlic del Maià com a referent. “Ens han ajudat i ens ajudaran perquè sigui una realitat”, ha avançat Espot. De fet, no s’ha descartat, fins i tot, una participació més directa. “Penso que això està obert; ho hem de discutir encara. Podem imaginar diferents possibilitats de suport, des d’aportar experiència fins a participar en el desenvolupament del projecte. Ens hi adaptarem”, ha manifestat Rémont.

Aquest i altres projectes han de servir per complir un compromís clar per part d’Andorra: incrementar el percentatge d’energia renovable que es consumeix al país. De fet, el conveni ja preveu que la majoria d’electricitat que es compra a EDF ho sigui. “El 2030 volem que el 100% del que importem vingui de fonts renovables i ara ja estem al 69%”, ha comentat Espot [reconeixent que en aquesta consideració entra també les nuclears]. I, més enllà, la voluntat és “assolir la neutralitat de carboni”.

Comentaris (6)

Trending