L'exdirector d'Heliand i accionista de Cat Helicòpters Jordi Barrigón ha quedat en llibertat sense càrrecs després que agents de la Unitat de delictes econòmics i fiscals (Udef) de la policia espanyola l'hagin posat a disposició del jutge de l'Audiència nacional José de la Mata. El magistrat investiga el 'cas Pujol' i a Barrigón se'l vincula tant al traslladat de diners efectiu de la família de l'expresident català cap a Andorra com un hipotètic suport o cooperació amb els Pujol Ferrusola per blanquejar capitals.
La detenció, que segons les fonts consultades per l’Altaveu s’hauria produït dimecres al migdia a Mataró, ciutat catalana on viu actualment Barrigón, de 57 anys, es va dur a terme per agents de policia en el marc d'una operació dirigida per l'esmentat De la Mata. El jutge estaria investigant els lligams de l’empresari vinculat al Principat amb operacions de blanqueig de la família Pujol i, especialment, de Josep Pujol Ferrusola, de qui Barrigón n’és amic i amb el qual havien estat sondejant la possibilitat de construir un heliport a Nagol juntament amb el també empresari català amb residència a Andorra Jordi Cabarrocas. L’operació, però, es feia a través d’una societat andorrana en què formalment només apareix Josep Maria Serra, que és cosí de l’esmentat Cabarrocas.
Barrigón hauria estat en règim d'arrest fins aquest dijous al migdia. Les fonts jurídiques consultades només han confirmat que l'home està en llibertat i que ho està sense càrrecs. De fet, probablement el mateix jutge hauria deixat sense efecte la detenció. Durant la jornada de dimecres, l’exdirector d’Heliand i accionista de Cat Helicòpters, empresa que es troba en concurs de creditors, va haver d’acompanyar agents de la policia espanyola en règim de detingut en uns escorcolls que es van fer a les instal·lacions de la companyia aeronàutica al port de Barcelona. Les fonts consultades no han pogut concretar si els uniformats s’haurien endut gaire documentació. Ni tampoc, quin tipus ni quin volum d’informació encara restava a la seu de la companyia, que té disset anys d’història.
Cat Helicòpters era des del 2006 adjudicatària de concursos públics de la Generalitat la licitud dels quals s’està investigant. La policia espanyola hauria pogut acreditar que la família Pujol hauria traslladat al Principat diners a través de vols amb helicòpters d’aquella companyia. Un dels elements que més sospites ha generat als investigadors, i sobre el qual miren de treure l’entrellat, és un préstec aparentment simulat que Josep Pujol hauria atorgat a Barrigón.
Amb aquest crèdit, Pujol pretenia blanquejar prop d’un milió d’euros que havien arribat a comptes de Banca Reig (després Andbank) en efectiu. La concessió del préstec anava suposadament lligada al fet que Barrigón volia comprar més accions d’Heliand. En el marc de la investigació inicial s’hauria pres declaració per escrit al màxim accionista d’Heliand i que també participa a Cat Helicòpters, l’empresari andorrà Toni Rebés.
En aquesta declaració escrita, Rebés hauria manifestat no conèixer les operacions en què suposadament estava vinculat Barrigón i va assegurar que malgrat haver tingut algunes ofertes, no havia tingut mai intenció de desprendre’s de les accions que tenia d’Heliand i que, quan s’hauria concedit el préstec, vers els anys 2009-2010, la companyia estava valorada com a mínim en 4,5 milions i, per tant, amb el milió que se suposa que havia destinat a l’adquisició de participacions Barrigón no anava enlloc.