En fals la recollida d’escombraries d’Andorra la Vella i Sant Julià per una errada en l’adjudicació del servei

El Tribunal Superior considera que el procés de contractació de Pirinenca de Serveis no es va fer prou ben fet, com mantenia l’UTE Feper-Altimir, però també avala l’exclusió d’aquesta del concurs

-
Els comuns d’Andorra la Vella i Sant Julià hauran de córrer a tornar a adjudicar el servei de recollida d’escombraries. Ara mateix, la recollida dels residus està en fals, després que la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) hagi estimat de forma parcial un recurs presentat per les firmes Feper i Altimir, que es van presentar al concurs sota l’empara d’una unió temporal d’empreses i no van obtenir l’encàrrec, que finalment es va atorgar a Pirinenca de Serveis. En funció de l’actuació de les administracions concernides i de les pretensions de les empreses recurrents, l’afer encara es podria ‘emmerdar’, segons les fonts consultades.

Tot plegat es remunta a finals del 2016, quan el comú de la capital va decidir privatitzar el servei de recollida de deixalles i va convocar un concurs per a l’adjudicació de dit servei conjuntament amb la corporació laurediana. L’empresa Altimir havia estat fet aquella tasca a Sant Julià en els anys precedents, i juntament amb Feper es va presentar al concurs, com també ho va fer Pirinenca de Serveis, que per un acord comunal del 24 de novembre del 2016 va resultar vencedora del concurs. I és que Feper-Altimir va quedar exclosa del procés en no preveure la substitució de tots els contenidors, ja que preveia reutilitzar bona part dels que ja usava a Sant Julià i anar fent una substitució progressiva que el plec de clàusules, segons que ha confirmat ara el TS, no preveia.

La UTE no adjudicatària va recórrer contra l’adjudicació al·legant, principalment, tres qüestions. La primera, que els comuns havien trigat molt a lliurar la documentació i això havia limitat el seu dret a la defensa. En segon terme, que en lloc es deia que s’haguessin de canviar tots els contenidors a l’inici del contracte i, per tant, no se la podia excloure per aquest fet. I, en tercer lloc, es deia que la proposta d’adjudicació l’havia d’haver formulat la mesa de contractació i no pas els caps de les respectives àrees d’higiene comunal, que és el que es va fer.

Els comuns preveuen fer una actuació de tràmit per salvar l’escull legal i una de les empreses recurrents podria sol·licitar una compensació pel temps que hauria pogut prestar el servei

Efectivament, el Superior dóna la raó a Feper-Altimir en aquest darrer punt: havia d’haver estat la mesa de contractació qui valorés formalment les propostes i emetés la corresponent proposta d’adjudicació. Per això invalida l’encàrrec fet al seu dia. Perquè ni entén que el retard en lliurar la documentació, que reconeix, limités el dret a defensa, i tot i retreure el redactat del plec de bases, recorda que en una reunió tècnica es va deixar clar que era condició obligatòria substituir tots els contenidors.

Ara, segons les diverses fonts consultades, els dos comuns que conjuntament van adjudicar el servei -per vuit anys a raó de 856.000 euros anuals dels quals 636.000 els assumeix Andorra la Vella i 220.000 Sant Julià- hauran de córrer a constituir novament la mesa de contractació perquè valori les ofertes que es van presentar al seu dia i sigui aquest òrgan el que emeti la proposta d’adjudicació corresponent. Serà una actuació urgent i de tràmit, perquè no hi ha dubte, indiquen les fonts, que l’encàrrec es tornarà a fer a Pirinenca de Serveis, que ja s’ha responsabilitzat de la recollida els darrers vint mesos.

Però hi ha un inconvenient. Altimir, abans d’aquesta adjudicació, realitzava la recollida a Sant Julià, amb la qual cosa, si l’adjudicació no es va fer correctament i, per tant, és nul·la i no prendrà eficàcia realment legal fins que la mesa de contractació faci, ara sí, la seva proposta, l’empresa que fins a final del 2016 ostentava la prestació del servei a Sant Julià pot al·legar que hauria d’haver continuat realitzant aquella recollida i, per tant, percebent la compensació econòmica que s’hagués acordat al seu moment. I si això pren aquest camí (i amb certes garanties d’èxit si es tenen en compte antecedents similars que no pas iguals ni referents a serveis de recollida de la brossa), asseguren les fonts consultades que tot plegat pot agafar unes vies una mica més complexes. Que es pot ‘emmerdar’ el procés, vaja.