Tots els sectors poden implementar la intel·ligència artificial per ser més eficients i proactius

Les Jornades d’Empresa d’Andorra Telecom ha comptat amb la ponència del tècnic enginyer Eric Risco, qui ha assenyalat que aquesta eina pot ajudar a fer la feina d’una manera molt més ràpida i pragmàtica

Un moment de la Jornada Empresa 2024 d'Andorra Telecom centrada en la intel·ligència artificial.

La intel·ligència artificial està aquí, i ha arribat per quedar-se, i tots els sectors i empreses s’han d’atrevir a provar-la i utilitzar-la perquè els ajudi a ser més eficients i productius dia a dia. Aquestes són dues de les qüestions que s’han posat sobre la taula en les Jornades d’Empresa d’Andorra Telecom, que enguany ha comptat amb més de 200 participants, sobretot del teixit empresarial del país. El responsable d’Analítica Avançada i Data Science de Sanofi CHC Digital, Jordi Escayola, i Eric Risco, enginyer en intel·ligència artificial al departament d’Oficina Digital d’Andorra Telecom han estat els encarregats d’explicar els seus usos, advertir dels perills i desmentir mites sobre aquesta eina a la qual han descrit com “imparable”.

“Hem intentat posar les claus que ens han portat a nosaltres a implementar la intel·ligència artificial a Andorra Telecom i l’estratègia que hem seguit”, explica Risco, tot afegint que l’objectiu que buscaven era intentar que la gent li agafi interès a aquesta tecnologia, li perdi la por i que intenti aprendre d’ella. El mateix Risco, apunta que uns quants anys enrere tampoc li veia la utilitat a la IA, però a base d’anar-la utilitzant dia a dia s’ha adonat que realment pot servir per a moltes coses. “Fa un parell d’anys un fuster va aconseguir treure’s hores i hores de feina que tardava a fer l’inventari del seu magatzem. Ara ho fa amb chat gtp i amb només quatre fotos, té l’inventari fet de forma ràpida i àgil”, posava d’exemple l’enginyer tècnic d’Andorra Telecom, tot deixant clar que “qualsevol sector pot implementar la intel·ligència artificial a les seves empreses”.

En aquest sentit, Cèsar Marquina, director de l’Oficina Digital d’Andorra Telecom, ha explicat que les jornades d’enguany buscaven “aportar aquest coneixement i aquest pragmatisme perquè les empreses de qualsevol sector la puguin utilitzar”, ha manifestat tot afegint que a mesura que es va fent ús d’aquesta tecnologia, a poc a poc la informació de la mateixa companyia o empresa és va guardant de tal forma que ajuda a ser “més eficients i més proactius dia a dia”.

Marquina detallava que el primer pas que han de fer les empreses és saber identificar quina és la seva necessitat, i després buscar quina seria la solució que necessiten. Aquí, és on entra la parapública que ofereix un acompanyament i assessorament per tots aquells comerços o empresaris que vulguin implementar la IA en el seu negoci: “Ens posem a disposició cada vegada que hi pugui haver dubtes més tècnics, si hi ha alguna empresa que té algun neguit al voltant de com fer servir aquesta IA que la puguem assessorar mínimament, si més no els primers passos perquè després cada empresa faci el seu camí”.

Una de les preocupacions que han manifestat els assistents durant el torn de preguntes, era el tema de la ciberseguretat i de la protecció dels menors. En aquest sentit, Risco ha posat en relleu que aquesta tecnologia és imparable i que els ciberdelinqüents intentaran utilitzar-la per fer més fraus. Segons detalla el que cal fer és precisament contraatacar utilitzant la mateixa intel·ligència artificial per frenar els seus atacs o intentar detectar-los abans. Pel que fa a la protecció dels menors, el tècnic adverteix que s’ha de crear consciència als fills del mal ús d’aquesta eina, però alhora ensenyar-los que també pot ser utilitzada per fer coses creatives.

Etiquetes: