El cas de la societat Bull International, una firma dedicada al màrqueting digital i a allò que es denomina en l’argot el ‘trafficker’, és a dir, promoure, potenciar continguts que es difonen per les xarxes o el d’AtomoHD, un servei de streaming i torrents d’Espanya que els darrers dies ha tancat com a plataforma televisiva pirata després d’un acord amb un ens americà que hauria pogut fer saltar pels aires dit projecte i els que l’impulsen, són, asseguren les fonts consultades, “la punta de llança” del que es podria anomenar una ‘e-inversió estrangera’ que s’ha promogut “de forma molt ràpida i malament”.
Certament, asseguren els consultats, “és complicat saber encara la repercussió que pot arribar a tenir en vista a la credibilitat i imatge del país” l’arribada de tot un seguit de “presumptes empresaris que al final es traslladen a una jurisdicció com l’andorrana buscant una protecció legal en el sentit que si mai tenen un comportament irregular és més complicat actuar legalment contra ells”. “Com pot ser que persones amb antecedents a Espanya es puguin instal·lar a Andorra”, es demana un dels empresaris consultats.
“Ha costat molts anys netejar comptes no declarats”, remarquen aquests fiscalistes i ara, de cop, apareixen “‘pirates’ que lideren empreses de dubtosa credibilitat que compren pisos de luxe i es mouen amb cotxes ‘molons’ de matrícules ‘guais’” tot sota l’empara d’una “administració que treu pit i no veu que al final tot això és el problema que patim en el dia a dia la majoria de residents en aquest país”
La qüestió està relacionada amb els gestors d’AtomoHD que s’haurien establert a Andorra per no haver de respondre davant la Justícia espanyola. La resposta la donen alguns dels advocats també consultats. “Molt probablement, aquestes persones, acusades d’un delicte contra la propietat intel·lectual a Espanya, van demanar la seva autorització de residència, sempre que l’hagin sol·licitat i no que s’hagin establert de manera il·legal al país, que podria ser però sembla difícil, abans que es dictés sentència condemnatòria a l’Estat espanyol”.
En conseqüència, quan haurien arribat al Principat, en no estar penats de manera definitiva, legalment no tenien antecedents. Això no treu, però que “els filtres que s’han posat a la inversió estrangera són molt bàsics i els controls tan laxes que està fent que Andorra s’estigui convertint en un cau de la pirateria. És clar que hi ha empreses serioses que s’han instal·lat al país. Però el soroll que poden generar aquells suposats empresaris que s’han establert a Andorra aprofitant-se de buits legals, autoritzacions dubtoses i alguns polítics que algun dia caldrà investigar quines aliances han teixit”.
El que sí que es demanen els advocats consultats que justifiquen que arribessin al país i fos després que fossin condemnats sí que es demanen “per quins bancs han fet circular els diners que han generat a través d’aquesta plataforma televisiva il·legal”. “Caldrà veure si hi ha bloqueig de comptes i investigacions per part de la fiscalia, perquè al final es tracta de blanquejar diners procedents d’activitats il·lícites”. I és així, remarquen en aquest cas alguns fiscalistes també consultats, com “s’obtenen diners fàcils obtinguts de manera dubtosa que permeten una despesa alegre”.
“Ha costat molts anys netejar comptes no declarats”, remarquen aquests fiscalistes i ara, de cop, apareixen “‘pirates’ que lideren empreses de dubtosa credibilitat que compren pisos de luxe i es mouen amb cotxes ‘molons’ de matrícules ‘guais’” tot sota l’empara d’una “administració que treu pit i no veu que al final tot això és el problema que patim en el dia a dia la majoria de residents en aquest país”. Perquè, més enllà d’elements globals, “tot això contribueix a la generació d’una inflació que ofega la majoria mentre aquests pseudoempresaris compren pisos per un milió d’euros malgrat que no dubtaran de marxar del país si mai veuen les orelles al llop”.
Comentaris (31)