Inquietud entre distribuïdors i petit comerç per l’obertura de les grans superfícies de la Seu

Negocis d’Andorra i de la capital de l’Alt Urgell mostren una certa preocupació per l’obertura del supermercat ALDI, que disposarà del servei ‘tax free’ de forma gairebé immediata, i properament d’un Esclat

Aquesta serà l'entrada del nou supermercat ALDI que s'obre dimarts a la Seu d'Urgell.
Aquesta serà l'entrada del nou supermercat ALDI que s'obre dimarts a la Seu d'Urgell.

El pròxim dimarts 18 de juny, la Seu d’Urgell estrenarà una altra cadena de supermercats a gran escala, l’ALDI, una construcció de 1.000 metres quadrats que ha generat controvèrsia entre els petits comerços andorrans i de la ciutat veïna, a l’espera de la posada en marxa també d’un Esclat i una benzinera. Són molts els que defensen que és completament “innecessari”, adduint que el Mercadona ja va ser suficient, i veuen amb certa preocupació l’obertura imminent. “Pot erosionar les vendes i també, indirectament, el segment dels distribuïdors”, expliquen els experts, que remarquen la necessitat de complir amb les obligacions impositives del Principat.

Entre els comerços més cèntrics de la Seu d’Urgell no s’està veient amb gaire bons ulls l’obertura de portes de l’ALDI, que s’inaugurarà el dimarts vinent davant del parc de bombers, a la carretera N-260 que porta a Puigcerdà, amb un equip de 17 treballadors. “A la Seu ja tenim molts supermercats. Ja ens va afectar que obrissin el Mercadona, que tampoc feia falta. I ara no només un, sinó dos supermercats més. Trobo que no cal”, exclamen alguns dels comerciants del carrer Major, que serà un dels més perjudicats amb la construcció d’aquesta mena de polígon industrial que inclourà també un Esclat i una benzinera. “ALDI va tancar el mes d’abril amb els preus un 14% més baixos respecte a la mitjana del sector”, destaca el panell de detallistes de Circana.

Esclat també preveu l'obertura d'un hipermercat durant aquest mes de juny.
Esclat també preveu l'obertura d'un hipermercat durant aquest mes de juny.

L’activitat comercial d’aquesta zona repercutirà d’alguna manera en els negocis d’Andorra. Un dels directors de IMSA, Dimitri Carcassonne, ha analitzat les conseqüències més genèriques que pot tenir: “Un ALDI pot erosionar les vendes i també, indirectament, el segment dels distribuïdors com nosaltres. Sobretot la part del mercat ‘retail’ que té a veure amb els supermercats, hipermercats i venta al mercat final”, confessa el director, que explica que ALDI seguirà la mateixa estratègia que el Mercadona en el seu moment. “Hi ha dos models diferents d’aquests negocis de gran superfície: els turístics del Pas de la Casa, que continuaran tenint un avantatge competitiu amb l’alcohol i el tabac, i els parroquials com E. Leclerc o Epizen, que evidentment ho notaran més”, explica sobre la possibilitat que hi hagi èxode de compres cap a Espanya, una diferència que es notarà en els productes frescos, ja que “hauran de passar una duana menys”.

“És un tema que preocupa, encara que relativament, i sobretot el que preocupa són les decisions polítiques”, explica Jordi Mas, director comercial de Mercacenter, en referència a qüestions impositives

“És un tema que preocupa, encara que relativament, i sobretot el que preocupa són les decisions polítiques”, en referència a qüestions impositives i el fet que els grans compradors han de pagar gravàmens per entrar a la vall, i, en canvi, els petits consumidors estan absents de molts d’aquests gravàmens”, és la valoració de Jordi Mas, que lidera el grup majorista Mercacenter. Sobre l’impacte concret dels dos nous centres comercials a la Seu, afirma que “la competència és bona perquè aporta clients” i des d’aquest punt de vista és quan assegura que “ens preocupa relativament”. “Ja ens va passar quan va obrir Mercadona que hi va haver molta moguda i molt soroll els dos primers mesos. Després tot va tornar al seu lloc. Efectivament, ells treballen, però nosaltres també”, i conclou: “Crec que l’arribada d’aquests dos centres pot afectar més a Mercadona que a la resta”.

Imatge d'un dels centres ALDI que ha obert les seves portes a l'Hospitalet de Llobregat.
Imatge d'un dels centres ALDI que ha obert les seves portes a l'Hospitalet de Llobregat.

“Si la gent vol baixar a comprar a Espanya endavant, però amb el ‘tax free’ de l’alimentació, arribarà un moment que no serà el més adequat. Aquí es paguen els impostos perquè funcioni el país”, reclama Pascuet, presidenta de l'Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres

També incideixen en la novetat que a l’ALDI no farà falta tornar-hi per ingressar el reintegrament de l’IVA dels productes comprats anteriorment. Els clients quedaran lliures d’impostos a la duana, en un tràmit que farà que s’ingressin directament a la targeta amb la qual s’ha efectuat la compra. La presidenta de l'Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, ha estat bastant crítica amb la campanya publicitària de la cadena alemanya, sobretot amb l’empresa que s’encarrega de la instal·lació i manteniment d’OPI’s a Andorra la Vella: “A Riberaygua ha aparegut un panell publicitari al costat de l’Andorra 2000 que promociona l’obertura de l’ALDI el pròxim dia 18. Ens ha semblat de molt mal gust”, confessa Pascuet. “Si la gent vol baixar a comprar a Espanya endavant, però amb el ‘tax free’ de l’alimentació, arribarà un moment que no serà el més adequat. Aquí es paguen els impostos perquè funcioni el país”, ha volgut remarcar, reivindicant també als comerciants d’una de les zones amb més tradició del país.

A la Seu ho tenen clar: “Volen fer molta promoció de producte local i km0, i després ens obren aquests dos supermercats. No té sentit, ho trobo una barbaritat. Pels habitants que som, amb el que tenim és suficient i de sobres”, prossegueixen els comerciants catalans, que tampoc estan del tot convençuts del seu funcionament ni comptant amb la gent d’Andorra. “Els primers mesos es notarà perquè tothom hi anirà a treure el cap. Però el Mercadona, que abans era barat, estan baixant la quantitat de productes i apugen el preu. I aquí passarà el mateix. Els primers mesos anirà molt bé i després s’anirà regulant al mercat”, reflexiona una veïna del barri.

ELS COMERCIANTS DEL CENTRE DE LA SEU, CONTRARIATS

Un altre dels factors que molesta als botiguers del carrer Major és el pàrquing: “Aquí nosaltres no tenim aparcament, i la gent avui en dia vol anar a comprar amb el cotxe, carregar-ho tot i marxar”. Aquest és un dels motius que més enfaden als propietaris dels negocis del centre, que lluitaran perquè, almenys, el carrer principal pugui convertir-se per als vianants o hi hagi més rotació de les places de pàrquing. “El que estaria bé és fer una zona d’aparcament pels dies de mercat o quan hi ha fires, que no es pot aparcar enlloc. Potser que pensin en coses que fan falta per la gent de la Seu i no per la gent de fora”, reclamen des de la carnisseria Balasch, contrariats amb les polítiques que promou l’ajuntament. “Serà per la gent d’Andorra i la gent de pas”, conclouen a La Bacallanera, afegint que serà una zona que queda més lluny de la Seu d’Urgell. “No queda tant a l’abast com el Mercadona per anar-hi amb el carro”, defensen clarament. 

Comentaris (47)

Trending