Indignació per la contractació d’una empresa espanyola per a la comunicació sobre l’acord amb la UE

El sector nacional del màrqueting lamenta que sigui una constant que per a grans projectes l’administració convoqui concursos internacionals “perquè ja sap perfectament a qui els donarà” 

Iván de Cristóbal és el director general d'AMT, empresa contractada. arxiu

El sector empresarial de la comunicació i el màrqueting treu foc pels queixals. La raó? Que Govern ha adjudicat a una empresa de Barcelona el projecte estratègic de comunicació i el corresponent seguiment de tot allò que té a veure amb l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i el referèndum que s’haurà de dur a terme durant el segon trimestre de l’any que ve si no falla el calendari. Un grup important de les empreses del sector al país lamenten que sigui una constant que per a grans projectes comunicatius l’administració convoqui concursos internacionals “perquè ja sap perfectament a qui els adjudicarà”.

L’empresa AMT Comunicació ha rebut l’encàrrec de l’administració i treballarà directament amb la secretaria d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea (UE). El director general de l’agència en qüestió, Iván de Cristóbal, estarà al capdavant del projecte i s’integrarà, entre altres, en el comitè que el Govern ha organitzat aparentment amb el pacte d’Estat per dissenyar l’estratègia de comunicació i pla d’accions de divulgació de l’acord d’associació. Fonts empresarials andorranes han remarcat que hi ha moltíssimes agències al país amb capacitat o contactes per poder fer la mateixa feina.

“A Andorra no hi ha cap constructora capaç de fer un túnel o un pont per ella mateixa i no es convoquen pas concursos internacionals. Ben al contrari, les empreses s’espavilen per buscar els recursos i poder complir el plec de condicions, moltes vegades amb UTE amb una companyia internacional que arriba on les constructores nacionals no arriben. Però això només passa en determinats sectors amb una alta capacitat d’incidència”, han destacat les fonts, que han recordat que l’associació professional que aglutinava part de les empreses del sector se n’ha anat pràcticament en orris perquè malgrat la feina feia i els contactes realitzats no han aconseguit l’objectiu que s’havien fixat.

El portaveu governamental, Guillem Casal, ha defensat la contractació d’AMT, malgrat no disposar del cost de l’adjudicació, tot deixant clar que “s’ha sotmès al procés de contractació pública” i l’empresa “té expertesa en treballar en situacions que requereixi la participació internacional”. En concret, el ministre portaveu ha ressaltat que l’agència ara contractada ja va treballar per a la Cimera iberoamericana de caps d’Estat i de Govern. A més, i durant les eliminatòries del mundial de Qatar 2020 també va assessorar en matèria de comunicació la Federació Andorrana de Futbol impulsant la campanya ‘El repte d’Andorra’, com ha recordat la pròpia empresa.

El president d’AMT, Álvaro Montoliu, ha assegurat que “poder treballar en una campanya de país, en la campanya que probablement sigui la més important de la història moderna d’Andorra és un orgull i alhora una responsabilitat molt gran. Durant aquest temps hem estudiat les particularitats de la societat andorrana i dissenyat ja no només estratègies sinó nous canals de comunicació per arribar al 100x100 de la població”. Per als comunicadors i professionals del màrqueting d’Andorra, la feina encomanada es podria haver fet perfectament des del país. Més quan hi ha empreses que treballen a nivell internacional.