La representació dels conductors dins del comitè d’empresa de Coopalsa va denunciar fa unes setmanes un conflicte col·lectiu al departament de Treball de Govern. Sobretot els xofers es queixen de les moltes hores -entre 12 i 13- que han d’estar a disposició de l’empresa. I, a més, Coopalsa no sempre els computa tot el temps com a treballat atès que hi ha intervals entre trajectes que no se’ls sumen com a jornada laboral però que, a la pràctica, acaben lligats, sempre segons els conductors, al manteniment del servei.
És el primer cop que s’aplica a Andorra un procés de mediació arran d’una denúncia d’un conflicte col·lectiu a Treball
Per primera vegada en la història laboral d’Andorra, el departament de Treball ha activat un procés de mediació per veure les possibilitats d’arribar a acords sobre les desavinences. Aquest dijous es va fer una reunió de conciliació que va deixar sobre la taula alguns petits avenços que per als treballadors no són ni de bon tros satisfactoris. “Són uns acords que obliguen les dues parts”, manté el director-gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerés, que s’estima més no enunciar a quines enteses s’han arribat perquè el procés de mediació continua obert i no es pot descartar que l’afer arribi als tribunals.
O fins i tot més enllà. Perquè un dels membres del comitè d’empresa que representa els xofers -en representa una setantena dels prop de cent totals-, Marcelo Orieta, en declaracions a Andorra Televisió ha assegurat que si no hi ha una entesa “el següent pas serà la vaga. Volem poder treballar amb tranquil·litat i no haver d’estar 12 i 13 hores a disposició de l’empresa i pel mig estar deambulant per Andorra”. L’única entesa vàlida per als treballadors durant la reunió de mediació seria el reconeixement de deu dels quinze minuts que inverteixen en el canvi de ruta com a temps treballat. I que per ara es descomptava o no es tenia comptat com a treball efectiu.
Queden moltes desavinences encara per resoldre’s. I, segons les fonts consultades coneixedores del procés, tenen obligatòriament una de dues sortides: si son d’interpretació de les normes s’ha d’anar a dirimir-les a la Justícia, i si no, les dirimeix un àrbitre triat per les parts de la llista oficial de mediadors i si no designat per l’administració en el cas que no hi hagi acord sobre l’àrbitre entre els implicats. Les resolucions són d’obligat compliment per les parts i queda dirimit el conflicte. El mecanisme és tan nou que cal veure si funciona i realment compleix les expectatives.
Els conductors lamenten els horaris que se’ls fan fer, havent d’estar moltes hores al servei de la companyia malgrat que una part d’elles no se’ls compten com a treball efectiu
Dallerés assegura que “sobre el fons no puc opinar ja que hem iniciat un procediment que d’una manera o altra donarà solució al conflicte. Per acord entre les parts o per resolució arbitral o judicial”, aclareix. Mentrestant, Orieta, encara a ATV, recorda que tot sovint transporten una setantena de persones. “És molta quantitat de gent per haver d’anar conduint de mal humor”. Per tant, el representant dels xofers ja ha demanat excuses en nom dels seus companys als usuaris del servei “si no reben sempre una resposta cordial dels conductors”.
I el director-gerent de Coopalsa conclou tot plegat amb un parell d’explicacions. D’entrada, “només dir que la confecció d’horaris els fem respectant la legislació vigent”. Això, per la denúncia de les dotze i tretze hores a disposició de l’empresa. I una segona consideració: “Esmercem tots els esforços per a que la plantilla de conductors estigui preparada i contenta, amb la finalitat de donar el millor servei als usuaris. El nostre límit està en no pactar allò que sabem que no podríem complir.”
Comentaris