L'objectiu del projecte de llei és acabar amb el règim de concessió actual. "El Tribunal de Comptes ha dictaminat que aquesta concessió no tenia raó de ser i ara, volem que sigui un òrgan de gestió directe". Albert Moles, el director general de FEDA, ha destacat que "és la millor manera de transformar aquesta concessió sense extingir-la".
Ha recordat que Ctrasa és el segon productor d'energia del país. "A partir d'ara hi podrà més eficiència en el tractament dels residus i gràcies a les millores previstes i a la xarxa de calor d'Andorra la Vella, es preveu duplicar l'energia produida a Ctrasa". Així, al 2028 es preveu que es podria duplicar l’aprofitament energètic que es fa actualment. De fet, es calcula que es podrien produir 20,7 GWh/any elèctrics i 28,5 GWh/any tèrmics.D’altra banda, s’aplicaran també millores en l’àmbit mediambiental que faran reduir le le emissions del centre, tot i que actualment ja compleix abastament les directives europees en la matèria.
Així doncs, les millores previstes per a Ctrasa repercutiran en l’augment de producció energètica i reducció d’emissions de CO2, d’acord amb els objectius previstos en la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic, i s’alinea també amb les previsions del projecte de llei d’economia circular, que també es troba a tràmit parlamentari.
La previsió és que la societat pública sigui al 100% de FEDA i una de les principals raons és el tema mediambiental. Segons ha explicat la directora finançera de l'empresa Marta Suñé, actualment FEDA té el 70,7% de les accions i del 28,3% de Govern. Hi haurà també un canvi de règim jurídic. Es regularà per una relació vertical entre l'Administració i Ctrasa.
En el torn de preguntes, el conseller de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré ha preguntat si el canvi comportaria acomiadaments a la qual cosa la ministra ha contestat que es mantindrà la plantilla.
Comentaris (4)