Enrenou al Punt de Trobada perquè els empleats suspesos de contracte no reben la prestació dels ERTO

Les societats dels Cachafeiro donen per cancel·lat el deute de poc més de set milions amb els Mallol per l’ocupació indeguda del terreny sobre el qual hi ha bastit el centre comercial

Una vista parcial de la façana principal, en obres, de l'establiment comercial.

Els treballadors del Punt de Trobada es veuen immersos en una situació molt complicada. Als interrogants sobre el seu futur laboral amb l’imminent -mes amunt, mée avall- canvi de propietat del centre comercial, aquells treballadors que es troben en suspensió temporal de contracte no han percebut la prestació que pertocaria abonar a l’administració. Hi ha molts dubtes sobre què motiva el retard. En tot cas, o no hi ha dubte és en el fet que les societats que gestionen l’establiment, de la família Cachafeiro, han abonat el deute contret amb els Mallol per ocupació indeguda del terreny des que el 2015 s’havia acabat el contracte de lloguer.

Els ERTO afecten unes 180 persones d’una plantilla de poc més de 400 persones. Entre els afectats per les modificacions del contracte laboral hi ha parelles i algunes famílies senceres. Hi ha molt neguit perquè la part que pertocaria a l’administració, que s’hauria d’haver abonat durant els primers tres dies del mes de juny, no ha arribat encara. Molts treballadors -i alguns dels seus assessors- no tenen clar que és una falla administrativa o un incompliment empresarial alhora d’activar els mecanismes laborals que la nova legislació activada per afrontar les conseqüències del coronavirus possibilita. En qualsevol cas, i en un comunicat intern, l’empresa imputa el retard al col·lapse que viuen el departament de Treball i la CASS, malgrat que els empleats no en poden treure l’entrellat.

El comunicat intern emès.

El que és clar és que els empleats afectats per un ERTO sols han cobrat la part, més petita, corresponent a l’empresa. En l’esmentat comunicat es deixa clar que “hem fet tot el que ha estat al nostre abast perquè pugueu cobrar el vostre salari el més aviat possible”, però s’admet que hi ha seriosos problemes i que ara per ara ha estat impossible. “Malauradament la saturació que actualment està patint el departament de Treball i la Seguretat Social deu ser molt elevada, pel que desconeixem quan podreu percebre la part de l’administració pública”. Perquè la part empresarial es va abonar el 3 de juny.

“El dia 3 de juny es va fer el pagament de les nòmines a tot el personal d’E. Leclerc Punt de Trobada i per tant cadascú haurà rebut la part proporcional de la nòmina que li correspon a l’empresa pagar”, explica la nota després d’afirmar que “tot i que el dia 4 de maig vam enviar tota la informació relativa a la Suspensió Temporal de Contractes de Treball (STCT), i en reiterades ocasions hem tornar a enviar documentació que ens sol·licitaven, us hem de comunicar que encara no hem rebut els certificats individuals corresponents a cadascú de vosaltres. Ens diuen que és a causa d’un problema informàtic, i que els enviaran al més aviat possible. De moment continuem esperant”.

Deute saldat

L’espera, però, està desesperant a molts dels treballadors, que no saben a què atendre’s, atès que l’administració tampoc no els dóna cap resposta. Qui sí que no haurà d’esperar més, almenys en principi, haurà de ser la família Mallol per poder donar per liquidat el deute que reclamava als Cachafeiro per l’ocupació indeguda de l’establiment. En puresa, del terreny que es va llogar la dècada del 1980 i durant trenta anys a Sant Julià. Amb el contracte finalitzat des del 31 de desembre del 2015, aquest dimarts les societats que gestionen el Punt de Trobada haurien transferit 5,87 milions d’euros als Mallol, que serien el que no havien pagat del 2017 cap aquí.

Les societats que exploten l'hipermercat lauredià es preparen per liquidar el personal per raons no causals; hauran de desemborsar, en xifres rodones, uns tres milions d'euros

Si a aquesta xifra s’hi afegeix l’1,32 milions més que els Cachafeiro ja havien consignat a la Batllia el 2016, entenen els explotadors del centre comercial que el deute està saldat, i ara es preparen per acabar de perfilar el pla de desocupació de l’establiment i, alhora, per dur a terme tota la liquidació del personal quan finalment es doni per conclosa l’activitat comercial. En aquest sentit, fonts empresarials han assegurat que es té molt clar que les societats dels Cachafeiro liquidaran degudament els treballadors per un motiu no causal “i després el nou explotador, segons sembla Pyrénées, ja farà el que cregui convenient”.

Les fonts consultades no han negat -tampoc ho han confirmat fil per randa però han deixat entreveure que la xifra s’aproxima a la real- que en conjunt liquidar tot el personal que hores d’ara treballa al Punt de Trobada comportarà que els Cachafeiro hagin de desemborsar uns tres milions d’euros més. També cal veure si una vegada fora els actuals explotadors del centre comercial de Sant Julià, Pyrénées reclamarà allò que establia el contracte signat amb els Mallol.

Avalat de manera definitiva el desnonament del Punt de Trobada

I és que el pacte denunciat al seu dia pels Cachafeiro per suposadament simulat i, en conseqüència fraudulent, però que els tribunals van avalar, establien que els propietaris del terreny haurien d’indemnitzar Pyrénées amb un muntant mensual per cada mes que no poguessin efectivament explotar l’establiment d’ençà de primers del 2016. En conseqüència, una part important del que ara ha transferit Cachafeiro als Mallol hauria d’acabar a mans de les societats liderades per la històrica Casa Pérez.