BSA i MoraBanc continuaran operant de forma independent almenys fins al tercer trimestre del 2022

L’entitat dels Mora i els Aristot dóna un primer termini de dos mesos -del 15 de novembre al 14 de gener- perquè els accionistes minoritaris del fins ara Sabadell d’Andorra puguin vendre les seves participacions a raó de 266,70 euros el títol

El conseller director general de MoraBanc, Lluís Alsina, es dirigeix al faristol per adreçar-se als accionistes de BSA.

BancSabadell d’Andorra -que des d’aquest divendres passa a denominar-se oficialment BSA Banc- i MoraBanc continuaran operant de manera independent, com a mínim, fins al tercer trimestre de l’any que ve. Mentrestant, s’aniran donant passos de cara a la fusió. El primer ha estat institucionalitzar avui l’adquisició per part de MoraBanc del paquet accionarial de la que era fins ara la matriu espanyola de l’entitat que s’absorbeix. Alhora, s’obre un termini de dos mesos perquè els accionistes minoritaris de BSA que ho vulguin es puguin desprendre de les seves participacions.

MoraBanc pagarà als accionistes minoritaris -uns 740 ara- que es vulguin vendre les accions el mateix que ha pagat a Banc Sabadell pel paquet accionarial majoritari de la que fins ara era la seva filial andorrana. És a dir, abonarà 266,70 euros per títol. La primera finestra de compra-venda anirà del 15 de novembre al 14 de gener. Més endavant, i una vegada s’hagin tancat els comptes del 2021 tant de l’entitat compradora com de l’absorbida, i un cop s’aclareixi el bescanvi accionarial -és a dir, quant equival la participació que es tenia de BSA en la dilució d’aquesta a MoraBanc- es permetrà un nou temps de compra-venda per aquells que no ho acabin de veure clar.

Vistos els acords entre MoraBanc i Banc Sabadell la denominació social del banc s’ha de canviar, d’aquí que a partir d’ara mateix la denominació passi a ser BSA Banc. Es mantindrà la A encerclada, però caldrà que abans del 31 de març tots els rètols estiguin canviats

Aquests detalls i d’altres s’han donat aquest migdia a la sala d’actes del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, que ha acollit una junta general extraordinària d’accionistes per tal d’abordar diferents qüestions institucionals arran del canvi d’accionariat de BancSabadell d’Andorra. A la sala hi havia una nodrida representació del Grup MoraBanc, amb representació de les famílies Aristot i Mora, i amb alts executius com Josep Maria Nin o Lluís Alsina com a valedors de tot el procés.

De fet, ha estat Alsina, conseller director general del grup MoraBanc, qui ha pres la paraula en els compassos inicials de l’assemblea i després d’una breu introducció oferta pel president de BancSabadell d’Andorra (BSA), Miquel Alabern. Que l’assemblea tindria una significació molt diferent de la d’altres ocasions ho evidenciava la presència física de molts més accionistes del que sol ser habitual. O del que ha estat en altres ocasions almenys. Alsina, que ha formalitzat l’oferta de compra-venda accionarial, i Alabern han expressat la seva il·lusió per “una nova etapa engrescadora”, com ha dit el president de BSA, alhora han fet una mena de crida a la normalitat.

Representants de MoraBanc i consellers de BSA just abans de la junta. Toni Solanelles

El president de l’entitat groga ha exposat els eixos bàsics de la junta. Canvis en la remuneració dels consellers -que passaran a percebre una compensació econòmica mensualitzada i no anual vist que el 2022 pot ser que el banc no el faci sencer- o ampliació del nombre d’integrants del consell d’administració, que passa de nou a onze per tal que la representació de MoraBanc, amb sis consellers, evidenciï la majoria en l’òrgan de direcció col·legial del banc. També s’ha remarcat que vistos els acords entre MoraBanc i Banc Sabadell la denominació social del banc s’havia de canviar. Ha de sortir-ne el topònim Sabadell. D’aquí que a partir d’ara mateix la denominació passi a ser BSA Banc. Es mantindrà la A encerclada, però caldrà que abans del 31 de març hagin canviat tots els rètols.

El conseller director general del grup MoraBanc ha pres la paraula durant la junta general extraordinària del fins ara Sabadell d’Andorra per exposar l’oferta de compra-venda d’accions

Alabern ha deixat clar que “de moment, i com a mínim fins al tercer trimestre de l’any que ve, l’operativa es continuarà desenvolupant exactament igual que fins ara” i, per tant, “la relació amb els clients no es veurà afectada”. No canviaran els productes ni els serveis. A final d’any, però, la integració hauria de ser un fet i BSA hauria de desaparèixer per esdevenir tot plegat MoraBanc. Hores d’ara, no se sap què pot passar ni amb les oficines ni amb els treballadors, que són uns 140. Hi ha hagut un parell o tres de sortides des de l’anunci de la fusió, res de significatiu segons Alabern. “Totes les empreses vives tenen alts i baixos”, ha dit el president del ‘nou’ BSA Banc.

La junta extraordinària d’aquest divendres s’ha celebrat a petició del nou accionista majoritari de l’entitat. Es preveu que en la propera junta ordinària, que se celebrarà la primavera vinent, entre l’abril i el maig, més enllà de donar compte dels resultats obtinguts per l’entitat durant el 2021 s’aprovi també el projecte de fusió. En aquell moment ja hauria de ser més visible la realitat de la integració. De moment, tot es pretén fer veure que funciona igual. I com ha dit Alabern, “es molt difícil de preveure” quants accionistes minoritaris voldran vendre els seus títols perquè “és una qüestió molt personal”.

Etiquetes: