A través d’un comunicat, Crèdit Andorrà ha fet públics els resultats obtinguts l’any passat, marcat per la recuperació després dels pitjors estadis de la pandèmia. També, es destaca des de l’entitat per tirar endavant “operacions estratègiques” com ara la participació en la constitució de SETAP 365 o la compra, formalitzada ja el 2022, de Vall Banc. L’exercici es va tancar amb un benefici de 33 milions d’euros.
El banc supera, per primer cop, els 20.000 milions d’euros en volum de negoci, dels quals 9.962 en actius al Principat
Aquesta xifra suposa un increment del 9,8% en comparació a l’any anterior, un 2020 que es va veure impactat per l’esclat de la crisi sanitària. De fet, els resultats fins i tot superen lleugerament els 31,86 milions aconseguits el 2019. Ara bé, aquesta millora no ha evitat que Crèdit deixi de ser el banc amb millors resultats del país. Fonts del sector han apuntat a Altaveu que hi ha alguna altra entitat que ha aconseguit més beneficis.
Des del grup s’ha posat en relleu que l’exercici es va tancar superant per primer cop els 20.000 milions d’euros en volum de negoci. Arriben a 20.888, el que suposa un 19,57% més que el 2020. Això s’ha atribuït a “la bona marxa del negoci bancari i el comportament favorable dels mercats financers”, que també han fet créixer els recursos de clients en un 22,20%, fins als 18.365 milions. Pel que fa als diners destinats en préstecs i crèdits, s’ha situat en 2.523 milions, un 3,33% més.
Crèdit apunta que del total del volum de negoci del grup, 9.962 milions d’euros es localitzen a Andorra i 2.115 milions de la inversió creditícia s’han destinat al suport financer de projectes directes al país. “Aquest compromís s’ha refermat el 2021 amb la participació decidida en la constitució de la nova societat SETAP 365 que integra Ensisa (Soldeu i El Tarter) i EMAP (Arinsal i Pal)”, defensen. Pel que fa al negoci internacional, s’argumenta que s’ha consolidat la línia ascendent de creixement, amb un increment del 33,63% del volum de negoci, gràcies a les filials espayoles, Banco Alcalá, i luxemburguesa, Creand Wealth & Securities. També es treu pit de Creand Wealth Management, a Miami.
L’entitat treu pit dels “acords estratègics” que s’han tancat durant l’exercici i que han de donar solidesa de cara al futur, com ara la compra de Vall Banc o la formalització de SETAP 365
A més, es posa en relleu que el banc té “fortalesa”. S’argumenta amb la ràtio de capital total regulatòria, que és del 18,09% mentre que la de liquiditat arriba a 141,96%, superior al mínim exigit del 100%. Els fons propis s’han situat en 523 milions d’euros, un 3,8% més.
El conseller executiu i director general del grup, Xavier Cornella, ha valorat de forma positiva els resultats aconseguits. “El 2021 ens hem centrat en l’execució del Pla estratègic 2021-2023 per consolidar el nostre lideratge a Andorra i créixer de manera sostinguda i sostenible a escala internacional”, ha explicat. El dirigent ha apuntat que “les operacions corporatives que hem tancat contribueixen a la competitivitat present i futura del negoci; a la vegada que, com a banc compromès, hem continuat prioritzant la millora contínua en el servei al client, la nostra raó de ser, a través de la innovació i la transformació digital, i el suport financer ferm a l’economia del país, el seu teixit empresarial i les famílies, prioritari també en el context actual complex i canviant”.
En el comunicat, des de Crèdit Andorrà es defensa que al llarg del 2021 es van formalitzar “acords estratègics” per “impulsar el creixement en diferents àmbits del negoci, aportar més valor afegit a accionistes, clients i empleats, i fomentar en general el progrés econòmic i social del país”. Entre ells, la formalització de la creació de SETAP 365, operacions en el mercat assegurador o l’adquisició, materialitzada ja enguany, de Vall Banc.