Crèdit Andorrà compra Vall Banc en una arriscada operació per mirar de sortir de l’atzucac

L’acord entre l’entitat dirigida per Xavier Cornella i el banc aixoplugat pel fons voltor americà JC Flowers és total i el grup verd finançarà l’adquisició íntegrament amb fons propis sempre que les autoritats financeres hi donin el vist-i-plau

A la plaça Rebés hi coincideixen, molt a prop, dues oficines, de Crèdit i de Vall Banc.

Crèdit Andorrà adquirirà Vall Banc. L’acord entre l’entitat dirigida per Xavier Cornella i el banc aixoplugat pel fons voltor americà JC Flowers és total i el grup verd finançarà íntegrament amb fons propis l’adquisició, sempre que les autoritats financeres hi donin el vist-i-plau. L’operació és, com a mínim, delicada. I el supervisor bancari ho haurà d’analitzar amb lupa vistes les moltes dificultats per les quals passa Crèdit Andorrà -la compra pot ser una mena de fugida endavant- i les lloses que arrossega Vall Banc.

L’anunci fet per l’entitat adquirent ha agafat de sorpresa molts dels seus propis accionistes. La negociació entre les dues entitats, avançada fa unes setmanes per l’Altaveu i que responsables de Vall Banc van negar als seus treballadors, ha culminat amb la signatura de l’acord entre Xavier Cornella, conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà Financial Group, i Richard Carrión, president del consell d’administració de Vall Banc, que té uns fons propis en xifres rodones d’uns cent milions d’euros procedents en gran mesura de BPA.

Crèdit Andorrà avalua comprar Vall Banc per contrarestar la fusió MoraBanc-Sabadell

Ara, la formalització de l’operació, com s’ha dit, està subjecta a l’obtenció de les autoritzacions dels supervisors corresponents. El grup comprador ha oficialitzat l’operació però no n’ha anunciat el cost. Ara bé, una part del que ingressi Vall Banc -o el seu titular JC Flowers, vaja- hauria d’anar per a l’Agència estatal de resolució d’entitats bancàries (AREB), sempre que no s’hagi instrumentalitzat pel mig alguna maniobra més de les hagudes en tot el procés. El contracte entre l’AREB i el fons americà contemplava la possibilitat d’una venda de es participacions i, en conseqüència, del percentatge que havia d’acabar a les arques estatals.

Una part del que ingressi Vall Banc -o el seu titular JC Flowers, vaja- hauria d’anar per a l’AREB, sempre que no s’hagi instrumentalitzat pel mig alguna maniobra més de les hagudes en tot el procés

Sense cap mena de dubte, l’adquisició del banc que es va anotar els béns de la nacionalitzada BPA, és una resposta de Crèdit Andorrà a la compra per part de MoraBanc de la filial andorrana de Banc Sabadell. Per mantenir el domini bancari al Principat almenys en la teoria i per alimentar l’optimisme psicològic en el mar de dificultats pel qual navega l’entitat verda. Però l’operació té implicacions que van més enllà. I que impliquen en certa manera l’administració demòcrata. És una manera de tancar el cercle en relació amb la intervenció de BPA i la creació posteriorment del banc pont que va donar peu a Vall Banc.

Pel conseller executiu i director general del Grup Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, “aquesta operació s’alinea amb el nostre pla estratègic, focalitzat a consolidar el nostre model de negoci, impulsar el creixement en les places financeres on estem presents arreu del món i contribuir al desenvolupament econòmic dels nostres accionistes, clients i empleats, així com al progrés de la societat andorrana. Refermem, així mateix, la nostra posició líder a Andorra, plaça fundacional i estratègica per a l’entitat, pel seu compromís de servei amb el país”.

És una bona injecció des del punt de vista d’increment de volum de negoci sa per a Crèdit Andorrà. Però hi ha molts dubtes -i processos judicials oberts- sobre les maniobres que han permès a JC Flowers fer tot un seguit de presumptes ‘destralades’. De fet, els rectors del fons americà per això tenien tant interès en vendre i passar pàgina a la seva mediocre estada al Principat. Un pas d’un lustre amb un rendiment excel·lent per a JC Flowers amb la permissibilitats de les autoritats andorranes.

DE LA TEORIA A LA PRÀCTICA

Crèdit Andorrà assegura que amb l’operació acordada i que, no obstant, encara s’ha d’acabar de beneir, consolida el seu lideratge en el mercat andorrà, accelera els objectius contemplats en el seu Pla Estratègic 2021-2023 i reforça la seva fortalesa en les principals magnituds del negoci, és a dir, la rendibilitat i els actius. També augmenta les capacitats de l’entitat en l’àmbit de la banca privada, un segment clau de negoci de Crèdit Andorrà Financial Group i en què Vall Banc s’ha especialitzat. Crèdit Andorrà, a més, afirma reforçar el seu lideratge en banca comercial, ja consolidat des de fa molts anys, en què ha mantingut prop del 50% de quota de mercat en el segment de particulars i gairebé del 70% en el d’empreses.

Cornella: “Refermem, així mateix, la nostra posició líder a Andorra, plaça fundacional i estratègica per a l’entitat, pel seu compromís de servei amb el país”

Com a resultat de l’operació de la compra de Vall Banc i la recentment anunciada de GBS Finance a Espanya, així com del significatiu creixement orgànic de negoci, Crèdit Andorrà Financial Group preveu tancar aquest exercici 2021 amb prop de 23.000 milions d’euros de volum de negoci, xifra molt per sobre de les previsions del seu Pla Estratègic 2021-2023, fins al punt d’avançar gairebé dos anys la consecució dels seus objectius estratègics. Així mateix, l’operació suposa un impuls rellevant perquè l’entitat assoleixi l’objectiu fixat per al 2023 de generar uns beneficis recurrents de 40 milions d’euros.

Aquesta operació també “permetrà reforçar les capacitats del grup mitjançant la integració del capital humà d’ambdues entitats, resultant en un grup més sòlid, global i amb clar caràcter internacional que, de ben segur, permetrà un desenvolupament professional amb major recorregut i amb més oportunitats per als seus professionals”.

Vall Banc o un ‘rara avis’ bancari en plaça andorrana

Però més enllà de la declaració d’intencions, segons que han coincidit diverses fonts, allò complicat no és pactar la compra-venda (JC Flowers, que ja va col·locar un ex-Crèdit Andorrà, José Luis Dorado, al capdavant del banc, tenia molt interès en ingressar i marxar d’Andorra, on no hi tenia res més a fer i on el banc no navegava en cap rumb concret) sinó executar l’acord. I igual que en el cas de la integració que hi haurà entre MoraBanc i Sabadell d’Andorra, caldrà veure també com avança la fusió de Crèdit Andorrà i Vall Banc.

En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que és obvi que hi haurà, almenys a partir de l’adquisició avui anunciada, una important reducció de personal i, també, la clausura d’algunes de les oficines actualment en funcionament. Els treballadors d’una entitat i altra de les implicades en l’operació recentment acordada estan a l’expectativa després que s’hagi anunciat l’entesa. El sector bancari continuarà sent un dels capdavanters en la destrucció de llocs de treball.

Etiquetes: