Essential Air ha tornat a intensificar darrerament la campanya per promocionar el suposat embotellament d’aire d’Andorra, com ja va avançar l’Altaveu, i especialment fa referència al d’Ordino, amb l’excusa que és l’aire d’una biosfera amb distinció internacional. Malgrat que els OPIS no apareixen la immensa majoria de logos, de signes oficials, en la pàgina electrònica de la promotora de la iniciativa, amb seu a Escaldes, sí que hi figuren l’emblema d’Ordino Reserva de la Biosfera, el logo de la Unesco, l’emblema del programa d’aquesta institució internacional relacionada amb el mateix tema o la bandera d’Andorra.
En cap cas ni sota cap circumstància Essential Air ni les persones que hi estan associades al Principat han sol·licitat cap permís
La qüestió, més enllà de la idoneïtat de la proposta i la veracitat o no de la mateixa, ha aixecat certa estupefacció perquè podia induir a error en pensar que, realment, institucions públiques podien estar darrere de la iniciativa o, com a mínim, donant-n’hi suport. Ni una cosa ni l’altra. En cap cas ni en cap circumstància Essential Air ni les persones que hi estan associades al Principat han sol·licitat cap permís.
Des del comú d’Ordino s’ha assegurat que es “demanarà que es retirin els logotips que apareixen associats a la marca Reserva de la Biosfera, ja que la corporació té la propietat exclusiva, i no s’ha demanat cap permís o autorització per utilitzar-lo”. Caldrà veure quins passos fa la corporació liderada per Josep Àngel Mortés i Eva Choy si l’empresa fa cas omís de la petició que li serà tramesa.
En el cas de la Unesco la situació ja està més avançada. El secretari general de la comissió andorrana de l’esmentada organització internacional, Jean-Michel Armengol, ha reconegut que ja a l’octubre passat, quan es va tenir un primer indici de la situació, es va contactar amb l’empresa. La pròpia Unesco internacional va demanar fer el pas. No hi va haver resposta però tampoc es va pensar que la situació aniria a més.
Vist que la situació no només ha continuat sinó que un temps després, just ara fa poques setmanes, s’ha accentuat la promoció del producte, la comissió nacional de la Unesco (CNAU) ha tornat a contactar amb la firma comercialitzadora de l’aire per advertir-lo de la situació. Hi ha una trobada convocada en breu entre el nou president de la CNAU, Salomó Benchluch, i els responsables de l’empresa “per aclarir la situació”, segons que ha explicat Armengol.
El secretari general de la CNAU ha recordat que els criteris d’ús de les ensenyes de la Unesco són molt estrictes, “encara més per fer-ne un ús comercial”. I ha reconegut que no hi ha hagut mai cap sol·licitud i, per tant, cap resolució favorable a l’ús del logo. Per tant, l’exigència serà clara. Per a Jean-Michel Armengol, “si algú vol envasar aire d’Ordino i esmentar que Ordino és una Reserva de la Biosfera, serà el potencial client qui hagi de valorar si estan complint l’ofertat o no. Però en tot cas no es pot fer amb la utilització de segons quins signes” que, ha recordat, sí que apareixen al lloc web però, en canvi, no fan part dels rètols que hi ha a la via pública.
Comentaris (16)