Un centenar llarg de persones -moltes d’elles vinculades a formacions polítiques del Principat- han acudit a la reunió que ha començat denunciant “el vestit fet a mida” per a Grifols i per “pressionar”, segons que ha dit el conseller comunal Enric Dolsa, un dels impulsors de l’acte, el comú a convocar una consulta sobre la implantació a la parròquia del centre de recerca de la multinacional farmacèutica.
Enric Dolsa s’ha encarregat de repassar la cronologia del projecte deixant anar algunes perles a tort i a dret i Jean-Michel Armengol s’ha encarregat de desgranar les suposades incoherències del pacte de socis
“Entre tots ho hem de poder parar!”, pregonava la pantalla presencial de la trobada al Centre de Congressos d’Ordino. No han arribat a ser el nombre d’assistents que hi va haver en la reunió pública convocada pel Govern, amb presència de Xavier Espot o de diversos integrants de l’empresa d’origen català, però poc li n’ha faltat. A la trobada hi hagut diversos càrrecs electes -Pere López, Carine Montaner…-, ex-càrrecs propers a Dolsa -com Pere Mas o Xavier Jiménez- i altres ciutadans vinculats ja sigui al PS, a Units pel Progrés, a Andorra Endavant o més puntualment a Liberals.
També hi havia una nodrida representació de la Plataforma anti-Grifols, que també va tenir l’esmentat Dolsa com a impulsor i en nom de la qual des de la platea ha parlat Elisa Muxella. El conseller ordinenc ha ressaltat l’impacte que al seu dia va generar la plataforma, però ha destacat que no va ser secundada a nivell estatal i, per tant, el polític ordinenc ha deixat clar que les accions que es puguin plantejar, almenys d’entrada, només poden tenir abast parroquial, fet que ha desencantat a bona part dels assistents, molts d’ells no pas residents a Ordino.
Dolsa s’ha encarregat de repassar la cronologia associada al laboratori que pretén construir Grifols al Prat de la Farga i abans del cedir la paraula al públic -i després de disparar en bala contra l’ex-consellera comunal Sandra Tudó- ha anunciat que ha portat el recurs contra el pacte de socis al Tribunal Constitucional reclamant que s’admeti a tràmit l’empara i que aquesta tingui efectes suspensius, ja que quan es va acordar el tracte entre el Govern i la multinacional el marc legal vigent a Andorra impedia que es pogués fer. O dit d’una altra manera, que es va fer un pacte sobre la base que es canviarien les lleis.
Enric Dolsa també ha estat molt dur contra l’ex-ministre de Salut Joan Martínez Benazet: “És el pitjor polític que ha tingut mai Ordino i el que més mal ha fet a aquesta parròquia”, ha dit d’entrada per recordar també que fa temps que reclama un debat al polític i pneumòleg “per aclarir tots aquests ‘xanxullos” que el conseller comunal, que ha recordat que el president de l’ARI, un dels firmants andorrans del pacte de socis amb Grifols, Marc Pons, és el gendre de Martínez Benazet, ha insinuat amb força. El pacte de socis, però, el va signar Jordi Gallardo en qualitat de president de l'ADI, Andorra Desenvolupament i Inversió, que seria l'actual Andorra Business.
“És el pitjor polític que ha tingut mai Ordino i el que més mal ha fet a aquesta parròquia”, ha dit l’ex-cònsol promotor de la reunió que reclama un debat a l’ex-titular de Salut perquè aclareixi “tots aquests ‘xanxullos”
I també d’insinuacions respecte de l’ex-ministre n’ha fet l’actual parlamentària Carine Montaner. Clarament desbocada, fora de lloc, la líder d’Andorra Endavant, escortada pels seus dos únics membres reconeguts de la formació, Noemí Amador i Marcos Monteagudo, ha volgut monopolitzar la reunió des de la platea. Des d’aquí ha recordat que massa sovint hi ha “portes giratòries. Esperem que no sigui el cas del senyor Benazet”. I encara hi ha afegit: “La gent es ven per una cadira i per un salari confortable”. Poc abans ja havia lamentat, parlant de tramitació legislativa i altres, que sembla que “que tot s’hi val, que no hi ha ètica, que es pot fer el que sigui”.
La reunió, llarga, amb emissió d’alguns vídeos, ha tingut moments d’alts i baixos. Com qualsevol trobada, de fet. Més enllà de Dolsa, l’altre impulsor de la reunió, el conseller de Movem Ordino, Jean-Michel Armengol, s’ha encarregat abans del torn de paraula als assistents de desgranar parcialment l’esmentat pacte de socis, del qual ha lamentat les faltes d’ortografies o les anomalies formals que presenta. Armengol, vinculat al PS, ha qualificat de “regal” la cessió de terreny per 25 anys prevista per a Grifols, un terreny de 36.000 metres quadrats.
El recentment nomenat conseller de la minoria ordinenca ha lamentat també que no s’ha respectat el marc legal del Principat i que en aspectes com la llei que regula la biomedicina “s’ha començat la casa per la teulada” i ha encoratjat a seguir el debat que hi haurà aquest dijous sobre l’esmentat projecte de llei sobre el qual, altra volta Montaner, s’ha encarregat de dir que va sol·licitar al Comitè Nacional de Bioètica què en pensava i s’haurien limitat a dir que “la trobem correcta”.
L’excessiva participació de la líder d’Andorra Endavant i la confusió d’alguns assistents que pensaven que es tractaria d’actuacions de caràcter estatal ha acabat refredant bona part de l’auditori
Des del públic, algunes veus han alertat del perill que suposa el laboratori, que Dolsa ha avalat, i també han posat de manifest el risc que hi ha i la incompatibilitat amb un país que es vol vendre com una reserva de la biosfera i un exemple turístic. De fet, el conseller comunal i ex-cònsol ha arribat a dir que algunes de les explicacions -“mentides”, segons Dolsa- que es van donar en la reunió de poble amb Espot i els Grífols van enutjar i molt la Unesco, que hauria frenat qualsevol voluntat del Govern de presentar candidatura.
Però sobretot, entre els assistents hi ha hagut un sentiment de decepció generalitzat quan Enric Dolsa ha deixat clar que qualsevol acció passava només per impulsar una consulta parroquial. Ni el conseller de X’Ordino ni Jean-Michel Armengol han sabut anunciar, promoure, anticipar, cap altra actuació. I molts dels presents, de Canillo, d’Escaldes, s’han quedat glaçats en saber que aquell paperet que els havien donat a l’entrada perquè ‘votessin’ si volien o no una consulta popular només servia si residien a Ordino.
S’ha reclamant una consulta nacional. Però Dolsa -que s’ha acabat mig enfrontant a Carine Montaner per les seves ànsies de protagonisme- ha assegurat que promoure un referèndum és poc menys que impossible, per molt que, altra volta la líder d’Andorra Endavant, en mode campanya electoral total, s’ha com ofert a canalitzar la reclamació que, ha recordat, ja va fer al Consell General. “I et van dir que no”, li ha recordat el conseller comunal ordinenc. En fi. Que tot s’hi val. A casa dels uns i a casa dels altres també.