La delegació de la CEA ha estat encapçalada pel seu president, Gerard Cadena, i la completava el vicepresident, Francesc Pallás i el gerent Iago Andreu. A la capital francesa, s’ha mantingut la trobada amb el representant d’una entitat que aplega 32 associacions sectorials i més de 700 empreses associades. La reunió s’ha centrat en dos eixos, el primer dels quals analitzar el règim dels transfronterers a Luxemburg.
En aquest sentit, se’ls ha traslladat com funciona aquest sistema. Actualment, al Luxemburg, el 50% dels treballadors són fronterers i viuen a França, Bèlgica o Alemanya. El país nord-europeu els ofereix un règim fiscal favorable que els permet tributar el seu salari allà, malgrat residir fora. A banda es disposa d’un sistema que facilita el teletreball i una coordinació específica amb les seguretats socials dels Estats veïns, que permet l’encaix d’aquestes persones.
Des de la CEA, a través d’un comunicat, s’ha valorat positivament l’experiència. De fet, es considera que “podria ser un bon model a estudiar per poder acomodar les necessitats futures de les empreses andorranes”. D’altra banda, la patronal també s’ha interessat per l’experiència de Luxemburg amb relació a la Unió Europea, vist que el país disposa d’una economia de serveis molt potent i diversificada, fet que, en paraules de Cadena, “és un exemple a seguir per Andorra”.
Comentaris (85)