La patronal considera un “bon model” que el 50% dels treballadors resideixin fora del país

La CEA s’ha reunit amb FEDIL, la seva homòloga de Luxemburg i valora positivament el sistema que s’aplica allà que entén que es podria exportar a Andorra per “acomodar les necessitats futures de les empreses”

Comentaris

Representants de la CEA amb el cap d'Afers Europeus de FEDIL.
Representants de la CEA amb el cap d'Afers Europeus de FEDIL.

Representants de la Confederació Empresarial (CEA) han mantingut aquest dijous una reunió a París amb Francesco Fiaschi, el cap d’Afers Europeus de FEDIL, la patronal de la indústria a Luxemburg. Un dels objectius era conèixer de primera mà el règim dels transfronterers a aquell país. Des de l’entitat andorrana es considera que podria ser un bon model de cara al futur pel Principat. També s’ha volgut analitzar l’experiència de les empreses luxemburgueses amb la Unió Europea.

La delegació de la CEA ha estat encapçalada pel seu president, Gerard Cadena, i la completava el vicepresident, Francesc Pallás i el gerent Iago Andreu. A la capital francesa, s’ha mantingut la trobada amb el representant d’una entitat que aplega 32 associacions sectorials i més de 700 empreses associades. La reunió s’ha centrat en dos eixos, el primer dels quals analitzar el règim dels transfronterers a Luxemburg.

En aquest sentit, se’ls ha traslladat com funciona aquest sistema. Actualment, al Luxemburg, el 50% dels treballadors són fronterers i viuen a França, Bèlgica o Alemanya. El país nord-europeu els ofereix un règim fiscal favorable que els permet tributar el seu salari allà, malgrat residir fora. A banda es disposa d’un sistema que facilita el teletreball i una coordinació específica amb les seguretats socials dels Estats veïns, que permet l’encaix d’aquestes persones.

Des de la CEA, a través d’un comunicat, s’ha valorat positivament l’experiència. De fet, es considera que “podria ser un bon model a estudiar per poder acomodar les necessitats futures de les empreses andorranes”. D’altra banda, la patronal també s’ha interessat per l’experiència de Luxemburg amb relació a la Unió Europea, vist que el país disposa d’una economia de serveis molt potent i diversificada, fet que, en paraules de Cadena, “és un exemple a seguir per Andorra”.

Comentaris (84)

Trending