La CEA intentarà una prova pilot de contractació en origen de cara a la temporada d’hivern vinent

El gerent de l’entitat, Iago Andreu, defensa els avantatges d’aquesta fórmula, però admet que “ordenar tot això no serà senzill” i que dependrà molt de l’interès que puguin tenir les empreses del país

Un treballador de l'hostaleria en una terrassa del centre del país.
Un treballador de l'hostaleria en una terrassa del centre del país. Toni Solanelles

La Confederació Empresarial (CEA) no descarta que, ja de cara a l’hivern vinent, es pugui fer alguna mena de prova pilot per veure si és factible buscar fórmules per contractar (o millor dit, precontractar) treballadors a l’Amèrica Llatina directament al seu país. L’entitat, però, avisa que no és un projecte senzill i que, lògicament, també cal veure quin és l’interès que pugui aixecar entre els mateixos negocis andorrans. Si funciona, però, no es descarta que també es pugui fer servir per agafar treballadors de forma fixa.

De moment, “és una idea”, avisa el gerent de la CEA, Iago Andreu. El president, Gerard Cadena, la va llançar aprofitant la seva participació en la Trobada Empresarial Iberoamericana, que se celebra de forma prèvia a la cimera. I va ser, afirmen des de l’entitat, “vista amb bons ulls per les altres patronals”. Ara bé, es deixa clar que “ordenar tot això no serà fàcil”.

El que es proposa, bàsicament, és un sistema que, de fet, ja fan servir les estacions d’esquí: tancar acords laborals ja des d’aquells països. En el cas de les pistes, apunta Andreu, “són poques empreses que contracten un gran nombre de persones i amb perfils específics”. Per això, “és més fàcil tenir acords amb contraparts de l’Amèrica Llatina”.

Cadena, a la dreta de tot, amb la resta de presidents de les patronals iberoamericanes.

Relacionat

La CEA aposta per la contractació en origen de cara a futures temporades d’hivern

En canvi, amb la resta de sectors, estan “més atomitzats”, amb més negocis. Per això, pot ser “més complicat” però es vol, igualment, intentar. I s’apunta que “no ens tanquem a cap”, malgrat “pensar sobretot en els vinculats al turisme, com ara hotels i comerços, o altres més especialitzats o tècnics”. La idea implicaria per organitzar alguna mena de jornades virtuals amb la col·laboració de patronals dels diferents països, on es posessin en contacte empreses i aspirants a ser treballadors. Tot i que s’avisa que no serà senzill, no es descarta ja poder “fer alguna cosa” de cara a la campanya d’hivern, tot i que amb prudència.

“Hi ha molt camí a recórrer i no és senzill. La CEA s’ofereix a les seves associacions sectorials i a les empreses per fe aquests ponts si és possible”, indica el gerent de l’entitat, tot posant en relleu que “si això s’ordena bé, poden guanyar totes les parts: els negocis andorrans perquè trobarien mà d’obra que ara no tenen; els treballadors, perquè cobrarien més que al seu país i les empreses d’allà perquè part dels empleats quan tornessin ho farien amb els coneixements i l’experiència agafats aquí”.

Andreu remarca que “el que està clar és que és millor anar en conjunt que no fer la guerra pel seu compte”. I també apunta que la fórmula no necessàriament s’ha de limitar a la contractació de temporers. També es podria fer servir per agafar gent de forma permanent.

En aquest sentit, des de la CEA es posa en relleu que ajudaria a solucionar diferents problemàtiques. Per un costat, les necessitats de mà d’obra de moltes empreses al país. “Amèrica Llatina pot ser el mercat natural d’Andorra perquè hi ha proximitat cultural i en altres àmbits, però també l’experiència d’anys”, apuntat. També ajudaria a evitar situacions com la viscuda la tardor passada, amb moltes persones provinents de la regió que buscaven feina al país. “És millor això que no tenir gent que vingui sense contracte com ens ha passat i, també, com menys intermediaris hi hagi, millor perquè acaben quedant-se una part del salari”, indica.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending