Andorra Telecom preveu posar en marxa a final d’any la tecnologia 5G que ja tenen els països veïns

Els fabricants encara no han acabat de consensuar l’operativa final, per a la qual l’operadora andorrana estima que haurà de fer una inversió d’uns cinc milions d’euros

La cinquena generació de telefonia mòbil no està encara desenvolupada del tot; ni aquí ni enlloc. ARXIU

El 5G que a hores d’ara ja funciona a Espanya o França -i que no deixa de ser una versió millorada del 4G però encara no amb la immediatesa que ha de tenir la cinquena generació de telefonia mòbil- serà operativa a final d’any al Principat. Aquesta és la previsió que fa Andorra Telecom després d’haver finalitzat el passat mes de juny una prova que duia a terme des del setembre amb dos proveïdors diferents. Per fer-ho realitat caldrà invertir un milió d’euros, que seran cinc quan s’hagi d’implementar la tecnologia 5G total.

El director general de la companyia, Jordi Nadal, ha recordat que l’evolució tecnològica, el 5G, “és complicada”, i que per a una operadora petita com l’andorrana qualsevol pas que es vulgui donar cal fer-lo amb prudència i garanties d’èxit. Nadal explica que els fabricants han estat deu anys a consensuar la part de ràdio de la nova telefonia mòbil. Fins al 2018, per exemple, no es van tenir clars aspectes com les antes necessàries. “El cor del 5G”, diu el director general d’Andorra Telecom “només existeix ara per ara en laboratoris” i no serà fins a final d’aquest any o primers del que ve que comenci a veure la llum.

“Com a operador petit, davant de cada inversió que fem hem de ser molt prudents”, recorda el director general de la companyia, que ha estat fent un seguit de proves entre el setembre de l’any passat i aquest juny darrer per assegurar molt i molt bé l’actuació necessària

Per tant, l’operadora andorrana va amb peus de plom conscient que en els propers tres anys caldrà prendre decisions importants sobre l’evolució de la tecnologia mòbil i que això demandarà una inversió notable. El desplegament total del 5G costarà, segons les estimacions -i Nadal remarca que les xifres que hi ha sobre la taula són només això, previsions-, uns cinc milions d’euros. De moment, el primer milió s’invertirà en dues fases i servirà per equiparar-se als països de l’entorn sense un cost afegit per als clients.

Fetes les proves pertinents, ara es faran les instal·lacions necessàries. En una primera fase, es faran les adaptacions escaients en les antenes que actualment proporcionen el 4G al país. Això suposarà una inversió propera als 600.000 euros. Quan aquesta implementació ja s’hagi estabilitzat, s’optarà per instal·lar antenes específiques per al 5G. I el cost d’aquesta fase s’estima per sota del mig milió d’euros. Per deixar clara la realitat, la petitesa d’una companyia com Andorra Telecom -amb coses bones i coses que no ho són tant-, Jordi Nadal manifesta que l’operadora necessita 80 antenes per desplegar el 5G a tot el país. A Espanya, només per a la prova pilot es van emprar 4.000 màstils. “Com a operador petit, davant de cada inversió que fem hem de ser molt prudents”, recorda el director general de la companyia.

Hores d’ara, “el que funciona del 5G és la part de ràdio amb un adaptador al cor del 4G”. I això serà el que tindrà Andorra cap a final d’any. La telefonia mòbil assolirà “més velocitat i disposarà d’una part d’immediatesa. Però no la capacitat plena de fer coses immediates”, que és la clau de volta de la cinquena generació mòbil alhora que ja es treballa amb la sisena, que pretén incorporar les sensacions al telèfon. Poder ‘ordenar’ moviments a un tercer a través del telèfon, per dir-ho planerament.

El 2G permetia emetre veu, el 3G incorporava al telèfon Internet. Encara molt bàsic però just ja per crear dependència de l’usuari respecte dels telèfons intel·ligents. El 4G ja permet una interacció molt potent amb Internet i la utilització del vídeo i el 5G, com s’ha dit, juga la carta de la immediatesa. Que s’entri en una botiga i en menys d’un segon aquella persona ja estigui rebent missatges de coses que li poden interessar, només per posar un exemple.

Etiquetes: