Andorra i Espanya signen un protocol d’entesa per enfortir les capacitats de seguretat a la xarxa

L’acord contempla la promoció i la difusió d’iniciatives en aquest camp per part de les dues entitats, un intercanvi d’informació per a la prevenció i la gestió d’incidents, i la possibilitat de compartir bones pràctiques i lliçons apreses a partir de programes adreçats a professionals i personal investigador

Comentaris

Reunió de treball digitalització administracions amb el Govern d'Espanya.
Reunió de treball digitalització administracions amb el Govern d'Espanya. Govern d'Andorra

Andorra i Espanya han acordat reforçar el compromís mutu per impulsar la digitalització i la inovació tecnològica, tot fomentat un entorn digital segur i eficient per als ciutadans i les empreses. En aquesta línia han signat un protocol d’entesa que permetrà enfortir les capacitats de seguretat a la xarxa de la ciutadania, pimes i professionals d’Andorra, que contempla un intercanvi d’informació per a la prevenció i la gestió d’incidents, i la possibilitat de compartir bones pràctiques i lliçons apreses a partir de programes adreçats a professionals. També garanteix un suport i ajuda mútua per al desenvolupament i l’execució de projectes estratègics, amb un focus especial en tot allò relatiu a les infraestructures crítiques.

Aquest matí el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, juntament amb el director d’Andorra Digital, David Vicente, acompanyats de l'ambaixada d’Andorra a Espanya, Eva Descarrega, s’han reunit a Madrid amb la secretària d’Estat de Funció Pública d’Espanya, Clara Mapelli, per comentar les línies estratègiques d’Andorra en transformació digital i totes dues parts han explorat possibles àrees de col·laboració. Durant la reunió, les entitats públiques encarregades de la ciberseguretat d’Andorra i Espanya han signat un protocol d’entesa que permetrà enfortir les capacitats de seguretat a la xarxa de la ciutadania, pimes i professionals d’Andorra.

La signatura amb l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE), és un avenç en l’estratègia nacional de Transformació Digital, i assoleix un dels objectius marcats per al 2025 a l’hora d’impulsar acords i actuacions per a l’enfortiment de les capacitats en ciberseguretat amb la dotació de més coneixement, eines i recursos per als ciutadans i empreses. “Les oportunitats i els riscos de la globalització tecnològica obliguen als països a alinear-se i cooperar per a defensar un ciberespai segur, lliure, fiable i resilient. La formació i prevenció són les vies més efectives per aconseguir-ho”, ha manifestat Rossell.

L’acord garanteix un suport i ajuda mútua per al desenvolupament i l’execució de projectes estratègics, amb un focus especial en tot allò relatiu a les infraestructures crítiques

L’acord contempla la promoció i la difusió d’iniciatives en aquest camp per part de les dues entitats, un intercanvi d’informació per a la prevenció i la gestió d’incidents, i la possibilitat de compartir bones pràctiques i lliçons apreses a partir de programes adreçats a professionals i personal investigador. Per altra banda, també garanteix un suport i ajuda mútua per al desenvolupament i l’execució de projectes estratègics, amb un focus especial en tot allò relatiu a les infraestructures crítiques. Finalment, també es contemplen actuacions de cooperació i col·laboració per a l’impuls de la indústria, la R+D+I i el talent en ciberseguretat.

Una Comissió de Seguiment Operatiu, que estarà formada per un representant d’INCIBE i un altre de l’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra (ANC-AD), s’encarregarà de dissenyar, planificar i executar les actuacions concretes derivades de l’acord, que tindrà una vigència de quatre anys prorrogables. Aquesta entesa amb INCIBE segueix el pla dissenyat per l’ANC-AD amb l’objectiu de teixir relacions de cooperació amb entitats internacionals de renom i alta reputació que permeten absorbir bones pràctiques.

Durant la reunió s’ha tractat, entre d’altres, d’altres, l’anàlisi del Pla de Digitalització de les Administracions Públiques 2021-2025 d’Espanya, presentat pel subdirector general de Planificació i Governança de l’Administració Digital, Santiago Graña, així com el Pla d’Impuls de Dades Sectorials i l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial. 

Comentaris

Trending