Andorra Endavant demana explicacions a la CASS per la regularització de quotes dels autònoms

La formació lamenta que, en alguns casos, s’estan exigint que es paguin de cop quantitats molt elevades i que això genera malestar entre els empresaris quan, s’entén, caldria més informació i que l'actualització de quotes fos automàtica des de la parapública

Comentaris

Carine Montaner durant una intevenció al Consell General.
Carine Montaner durant una intevenció al Consell General. CONSELL GENERAL

Andorra Endavant ha retret a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) que, al seu entendre, no fa prou per informar correctament els autònoms de la necessitat d’actualitzar les quotes que paguen. Això, lamenten, comporta que posteriorment s’hagi de regularitzar, amb pagaments d’imports força elevats en alguns casos, fet que, asseguren, “ha generat un elevat malestar” entre alguns empresaris. La formació, via pregunta escrita, també demana si s’han implementat “mecanismes proactius” perquè aquesta actualització sigui automàtica i, d’aquesta forma, s’eviti burocràcia.

Així, mitjançant un comunicat, la formació liderada per Carine Montaner afirma que han rebut “moltes queixes de petits empresaris” sobre el procés de regularització de les quotes de cotització dels treballadors per compte propi, que s’hauria intensificat el darrer any “arribant en alguns casos a exigir imports que superen els 8.000 euros, sovint aplicant sancions que suposen una càrrega poc assumible per als petits empresaris”.

A l’entendre de la formació, la CASS, per evitar sancions retroactives i situacions de desprotecció dels empresaris, hauria d’enviar, via un correu electrònic al desembre de cada any” en el qual figurés l’enllaç de la web on es pot demanar el pagament fraccionat i “una circular per recordar la llei vigent i l’actualització que cal fer al gener de cada any”. Més enllà d’això, Montaner ha tramitat diverses preguntes escrites sobre la qüestió.

En primer lloc, es demana “si la CASS està implementant mecanismes proactius per ajustar automàticament les bases de cotització d’ofici amb un encreuament de dades, evitant així la burocràcia de les empreses i sancions massives i reclamacions retroactives”. També vol saber si es pot donar el nombre d’empresaris afectats per aquesta situació i es reclama saber per què no se’ls va avisar abans “amb una comunicació clara via carta”.

El grup parlamentari defensa que “la regularització s’ha de fer de manera progressiva i equitativa, evitant l’asfíxia financera dels petits empresaris”. Per això, es fa una crida a Govern “perquè prengui mesures urgents per solucionar aquesta situació i asseguri la sostenibilitat del teixit empresarial del país”.

Comentaris

Trending