Alerten que les empreses vulnerarien la llei de protecció de dades si demanen els penals a empleats

Diversos juristes han mostrat la seva perplexitat perquè hi hagi un primer consens entre el nucli dur de l’administració i la patronal en sol·licitar els antecedents a potencials treballadors

L'Agència de Protecció de Dades haurà d'informar en la matèria. apda

Ni sectors sensibles ni sectors que no tinguin cap mena de cosa extraordinària. Que una empresa pugui sol·licitar els antecedents penals -o que els sol·liciti, vaja- als seus treballadors o potencials treballadors contravé de totes totes la llei de protecció de dades. D’aquí que diversos juristes, els darrers dies, estiguin mostrant la seva estupefacció pel fet que es gairebé es doni per fet que aquest seria un mecanisme idoni per salvar les exigències de la Unió Europea (UE) en matèria de lliure circulació de persones i control de la immigració.

El Govern ha proposat que per evitar haver de demanar a Immigració els antecedents penals als ciutadans comunitaris com es fa ara a les persones que pretenen una autorització de residència i treball, que es faci per part de l’interessat una declaració jurada en què asseguri que no té cap antecedents i que després, a través d’un control aleatori que sí que permet la UE, es vagin fent les comprovacions pertinents. I que siguin les empreses, especialment en sectors sensibles com el financer o la sanitat, les que sol·licitin dita declaració o, directament, el full d’antecedents.

Andorra Endavant, per exemple, ja ha deixat clar que no està d’acord amb traslladar la responsabilitat a les empreses, que si fos per la patronal, la Confederació Empresarial (CEA), no sembla que hi hagi d’haver problemes. Però diferents juristes, advocats, especialment a les xarxes socials però no només, ja han advertit que si bé aquesta situació es podia haver donat anys enrere, amb l’actual llei de protecció de dades i el cos normatiu que la desplega, dita possibilitat és il·legal.

Confien que abans de tirar endavant qualsevol acció se sol·licitarà el parer de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) i aquesta informarà degudament enunciant el que no pot dir d’altra manera: que la pretensió anunciada xoca frontalment amb la llei. Certament, es podria arribar a promoure una modificació exprés o ad hoc de la legislació, però llavors quedaria clar que “a Andorra hi ha una elevada inseguretat jurídica” atès que no es pot canviar de manera tan accelerada, flagrant i unilateral una llei que des de la seva aprovació fins ara ha impedit fer segons què i que, justament a partir d’un moment, es pretén que permeti fer just el contrari.