El Govern ha proposat que per evitar haver de demanar a Immigració els antecedents penals als ciutadans comunitaris com es fa ara a les persones que pretenen una autorització de residència i treball, que es faci per part de l’interessat una declaració jurada en què asseguri que no té cap antecedents i que després, a través d’un control aleatori que sí que permet la UE, es vagin fent les comprovacions pertinents. I que siguin les empreses, especialment en sectors sensibles com el financer o la sanitat, les que sol·licitin dita declaració o, directament, el full d’antecedents.
Andorra Endavant, per exemple, ja ha deixat clar que no està d’acord amb traslladar la responsabilitat a les empreses, que si fos per la patronal, la Confederació Empresarial (CEA), no sembla que hi hagi d’haver problemes. Però diferents juristes, advocats, especialment a les xarxes socials però no només, ja han advertit que si bé aquesta situació es podia haver donat anys enrere, amb l’actual llei de protecció de dades i el cos normatiu que la desplega, dita possibilitat és il·legal.
Confien que abans de tirar endavant qualsevol acció se sol·licitarà el parer de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) i aquesta informarà degudament enunciant el que no pot dir d’altra manera: que la pretensió anunciada xoca frontalment amb la llei. Certament, es podria arribar a promoure una modificació exprés o ad hoc de la legislació, però llavors quedaria clar que “a Andorra hi ha una elevada inseguretat jurídica” atès que no es pot canviar de manera tan accelerada, flagrant i unilateral una llei que des de la seva aprovació fins ara ha impedit fer segons què i que, justament a partir d’un moment, es pretén que permeti fer just el contrari.
Comentaris (18)