Els sindicats denuncien el Primer de Maig que el nou marc laboral portarà “més precarietat”

L’USd’A lamenta que la modificació de la normativa serveixi per abaratir encara més els acomiadaments sense eliminar el comiat lliure

-
Els sindicats del Principat denuncien la precarització laboral que comporta, al seu entendre, el nou marc laboral que s’està tramitant al Consell General i, en global, lamenten la manca de cultural sindical i de respecte vers els representants dels treballadors que hi ha entre les institucions del país. Aprofitant la commemoració del Primer de Maig, la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), com a organització sindical de més implantació públicoprivada, com els sindicats de treballadors del comú d’Andorra la Vella (Sitca) i d’Escaldes (Ustcee) han emès sengles comunicats i manifestos en què passen de relleu les mancances molt evidents i de calat que viu la classe treballadora andorrana.

L’USd’A assegura que “el nou Codi de relacions laborals deixa ben clara la voluntat d’abaratir l’acomiadament dels treballadors sense modificar l’aspecte de l’acomiadament lliure”. I hi afegeix que en la reforma duta a terme, en els canvis introduïts a proposta de la majoria demòcrata en el marc normatiu laboral, “tampoc no hi trobem gaires canvis en la recerca de la concertació laboral i familiar que esgrimeixen les legislacions dels països  veïns i que demostren que la productivitat esta estrictament lligada amb el benestar de les persones en el si de l’empresa”.

D’una manera molt similar es mostra el Sitca en el seu manifest, que reclama situar el treballador, en el centre no pas de la maquinària productiva si no del sistema de convivència personal. La legislació laboral a Andorra està pensada i es vol aplicar considerant al treballador com a mitjà de producció, enlloc de com a persona, sense respectar la llibertat d’expressió i d’associació; qüestió essencial per al progrés constant”, assegura el sindicat del personal del comú de la capital que alhora adverteix que “la modificació del Codi de relacions laborals ens portarà precarietat, rebaixa de drets fonamentals i un model, on el treballador no valorat, no respectat i amb conseqüència no content, no aportarà ni qualitat, ni eficàcia, ni rendiment econòmic al país”. I això que, recorda el Sitca, “els països amb major tradició i poder dels sindicats són els que tenen més productivitat laboral, més capacitat innovadora i la legislació més avançada”.

Les organitzacions sindicals dels comuns de la capital i Escaldes retreuen la manca de respecte del Govern i el fet que es vegi el treballador sols com a eina de producció

I mentre l’USd’A continua recordant que “una societat atemorida amb l’espasa de Dàmocles de l´acomiadament lliure, unes condicions de treball precàries promogudes per un Govern insensible i partidista d’una societat neoliberal, un Consell General on la classe treballadora no té cabuda esperonat per un sistema electoral caduc i que proporciona majories absolutes amb un 35 per cent del cens electoral, propicia que l’1 de maig no sigui reconegut a Andorra com el que es reconegut a tot el món, un dia festiu, un dia reivindicatiu” amb la qual cosa el país  “mostra la feblesa i la malaltia de la cultura democràtica que pateix”, l’Ustcee afirma que “els darrers esdeveniments entorn les protestes contra la reforma del codi de relacions laborals i la llei de la funció pública han posat de manifest la manca de tradició i experiència sindical a Andorra”.

En aquest sentit, el col·lectiu sindical que aglutina bona part dels funcionaris del comú escaldenc denuncia que “el Govern encara no respecta els sindicats com a interlocutors vàlids i necessaris i els treballadors i treballadores no acaben de vincular-se a les organitzacions sindicals més enllà dels conflictes puntuals. La didàctica serà per tant, una eina fonamental per construir un sindicalisme andorrà vàlid, representatiu i efectiu”. Didàctica i informació enfront la manca de suport i de finançament públic de les organitzacions sindicals.

I és que, a més, segons l’Ustcee, “la feble llei sindical andorrana tampoc ajuda a la consolidació i normal funcionament del sindicalisme, en el cas dels sindicats de funcionaris i encara molt menys pel que fa a les organitzacions de treballadors/es del sector privat. Per tant és tasca de tots, Govern, sindicats i treballadors construir i fer forta aquesta eina solidària de garantia i millora, no només en l'àmbit laboral, sinó també en el social i econòmic”.

Etiquetes: