Els sindicats demanen a Govern que es valori un “tancament total” del país

Les entitats accepten que hi hagi una “corresponsabilitat” entre les parts afectades per la crisi però insten l’executiu a protegir el treballador perquè és “la part més fràgil”

Un instant de la reunió.

Els sindicats que han assistit a la reunió en la qual Govern ha desgranat l’actual situació provocada per la crisi del coronavirus i les mesures que incorporarà la llei òmnibus per mirar de pal·liar els efectes en l’economia han sortit de la trobada amb “molts dubtes”. Les diferents entitats han posat en relleu que, encara que es parli de “corresponsabilitat” a l’hora d’assumir els perjudicis, el treballador sempre és la part més fràgil i, per tant “se l’ha de protegir davant de qualsevol dificultat”. Així, també han mostrat que no acaben de compartir que s’hagin de perdre dies de vacances per no poder treballar o fer-ho des de casa. Al mateix temps, han demanat que es valori un “tancament total” dels establiments del país i “el control de les fronteres”.

A la trobada amb l’executiu han assistit representants de la Unió Sindical (USdA), el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), els dos del cos de policia -SIPA i CFPA-, el de l’administració general (Sipaag), duaners (SFD), els de bombers (ABA i A118) i el del personal de justícia (Sipaaj). Tots ells han emès un comunicat conjunt en el qual indiquen que “no han signat cap acord ni s’ha arribat a cap consens”, ja que “ha estat informativa i han quedat moltes incògnites a l’aire”.

 Els sindicats posen en relleu que, segons s’ha informat des del Govern, el principal problema que cal afrontar és un possible col·lapse del servei hospitalari si hi ha un pic descontrolat d’infectats per coronavirus. Per això, i davant aquest risc, han manifestat que caldria valorar “el tancament total dels establiments i el control de les fronteres per tal d’evitar al màxim la infecció, ja que continuen havent molts treballadors en actiu”.

En el comunicat, indiquen que veuen correcta la premissa del Govern de “protegir els assalariats i assegurar-ne els salaris a final de mes”, però també defensen que “es pot parlar de corresponsabilitat a tres bandes”, però cal “mirar els percentatges amb els quals poden fer aportacions cada sector”. I és que, entenen, “els més fràgils són els treballadors, als quals s’ha de protegir davant de qualsevol dificultat”.

Un dels punts amb el qual no estan d’acord és el fet que “el fet de treure dies de vacances o hores a recuperar” quan no han pogut anar a la feina ni fer teletreball si l’empresa és de les que han de tancar obligatòriament. “Els sectors afectats pel tancament o la reducció de l’activitat han de repartir de forma equitativa i justa les conseqüències de l’aturada”, indiquen.

Etiquetes: