Els sindicats de l’administració porten a la Batllia el decret de serveis mínims i les amenaces rebudes

Entre cinc-centes i vuit-centes persones, segons el punt del trajecte, tornen a sortir al carrer per mostrar el seu rebuig a la reforma de la Funció Pública que el Govern planteja

-
Els sindicats de l’administració portaran el decret de serveis mínims i tot un seguit d’incidències -com amenaces i coaccions- al tomb de les dues jornades de vaga general a la Justícia. Els representants de sis organitzacions sindicals han iniciat aquest divendres un procediment urgent i preferent per vulneració de drets sindicals a la Batllia que completaran la setmana vinent. L’acció davant la batlle de guàrdia ha estat el colofó del segon dia d’aturades, que ha tornat a reunir més de mig miler de persones -amb pics concrets d’uns vuit-cents participants- per les dues principals avingudes comercials del país: Carlemany i Meritxell. El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i portaveu sindical, Gabriel Ubach, ha assegurat estar “molt contents” i ha explicat que els promotors de la vaga “ho hem de pair tot” abans de plantejar noves mobilitzacions.

Tots els representants sindicals, durant el recorregut que s’ha fet des de la plaça Coprínceps d’Escaldes fins a l’edifici administració de Govern, han mostrat la seva satisfacció pel simbolisme d’aquestes dues jornades de vaga i pel fet d’estar trencant tabús. “És un gran canvi”, ha afirmat Ubach. El funcionariat del sector de l’educació ha tornat a tenir una presència molt forta entre els manifestants. Però aquest divendres també ha estat significativa la participació dels funcionaris de l’administració de Justícia, que no van secundar la jornada de dijous. La presidenta del ‘sindicat judicial’, Cristina Araujo, ha explicat que han estat una quarantena de funcionaris de la Justícia, que representen gairebé un 40% del personal, que s’han apuntat a la reivindicació. I que els serveis mínims pactats amb el Consell Superior de la Justícia s’han complert amb escreix, en part producte d’alguna presumpta amenaça o coacció que ara per ara no estaria documentada.

Els funcionaris d’educació tornen a ser majoria en una segona jornada d’aturades en la qual s’ha sumat personal de la Justícia i que ha transcorregut per Carlemany i Meritxell

La Justícia ha estat doblement protagonista aquest divendres. Els seus funcionaris s’han adherit a l’aturada i, a més, ha estat el punt final del gros de l’activitat mobilitzadora, que hauria de tenir una segona part aquesta tarda-vespre amb una acció al punt fronterer del riu Runer, que de bon matí també s’ha vist alterat tant per la vaga de zel dels duaners com per la presència de vaguistes. No obstant això, la incidència ha estat menor que la de dijous. A la Batllia s’hi han plantat bona part dels manifestants després que a l’inici de la jornada s’anunciés un canvi de programa per tal de procedir a denunciar els serveis mínims establerts pel Govern, que consideren els sindicats que vulneren els seus drets. Gabriel Ubach ha explicat que el que es reclama és “una llei de drets i no de coaccions”. I que esperen poder negociar amb Demòcrates per Andorra (DA) canvis a les lleis laborals que ja s’estant tramitant al Consell General.

Mentre la immensa majoria dels manifestants s’han concentrat durant mitja hora llarga a la porta de la seu de la Justícia, set representants sindicals -Gabriel Ubach (USd’A), Lluís Anguita i Lluís Orona (Sipaag), David Garcia (SEP), Lara Vilamala (CFPA), Joan Torra (ABA) i Miquel Àngel Adrán (A118)- s’han presentat davant la Batllia de guàrdia, avui ostentada en règim de suplència per la batlle Nàdia Alís- per posar en marxa un procediment urgent i preferent de vulneració de drets fonamentals. Aquesta fórmula està prevista en la pròpia Constitució i la Batllia l’ha de resoldre en un termini màxim de 30 dies. La resolució és susceptible de recurs davant el Tribunal Superior i davant el Constitucional. El procediment es pot dur a terme de manera verbal, que és el que inicialment han fet els sindicalistes, però veient que hi ha molts elements denunciables que s’han d’acabar de concretar, de comú acord amb la responsable judicial s’ha obert una diligència i en propers dies s’acabarà de completar.

Els representants sindicals han posat en marxa un procediment urgent i preferent davant el batlle de guàrdia que completaran la setmana vinent amb una relació detallada d’incidències

En efecte, el secretari general de l’USd’A ha explicat que “hi ha moltes casuístiques diferents” i “també volem consultar amb els nostres assessors jurídics”. Malgrat que de forma genèrica es pretén denunciar la vulneració de drets sindicals, els col·lectius han preferit fer una recol·lecta de totes les incidències hagudes per posar-les per escrit en la demanda que finalment s’acabarà formulant. Ubach ha assegurat que el procediment s’acabarà de completar durant la setmana que ve, en la qual també s’ha d’establir un nou calendari d’accions reivindicatives després de dues jornades que, a parer d’Ubach ja han servit, i molt, per posar sobre la taula les demandes. El sindicalista ha tornat a reiterar que el Govern ho té molt senzill per aturar-ho tot plegat. “Val una sola trucada per dir que accepten parlar dels quatre punts que consideren innegociables.” I hi ha afegit: “No demanem la lluna.”

Entre declaració i declaració, des de la plaça Coprínceps a la seu de la Justícia, els manifestants, en un volum similar al de la jornada precedent, han transitant en comitiva per tota l’avinguda Carlemany i l’avinguda Meritxell. Els xiulets han estat una constant. Fins al punt que en més d’una i de dues botigues aquests artefactes s’han acabat. Pancartes, rètols i algun crit reivindicatiu han acompanyat la marxa, lenta, molt lenta fins i tot. Les pancartes dels Sindicat de l’ensenyament públic (SEP) i el ja arxiconegut ‘Víctimes de la mala gestió política’ han servit per encapçalar els manifestants, que han fet un parell o tres de parades simbòliques. Al carrer de la Unió, a la Rotonda i, també, davant les instal·lacions del centre comercial Pyrénées.

Suport al sector privat i la gent gran

En aquest punt, la capçalera de la manifestació ha començat a cridar un “també ho fem per vosaltres”, en una picada d’ullet al sector privat. De fet, tots els sindicalistes, i Gabriel Ubach ho ha recordat en més d’una ocasió, han assegurat que la lluita no és només del sector públic, si no que esperen haver obert un camí per als treballadors privats. El secretari general de l’USd’A ha tornat a reivindicar, com a mínim, la tretzena paga obligatòria per als treballadors del sector privat, el dret a poder tenir dos dies de festa setmanals seguits i, també, poder gaudir d’un cap de setmana al mes lliure aquells que estan en sectors que no aturen la seva activitat ni els dissabtes ni els diumenges. Ubach també ha tingut un record per a un “sector molt vulnerable com el de la gent gran. No l’oblidarem”.

Les organitzacions han de “pair tot el viscut aquests darrers dies” i durant la setmana que ve estudiaran noves accions conscients que difícilment l’executiu mourà fitxa negociadora

La marxa s’ha accelerat una mica just en arribar a la plaça Rebés quan s’ha sabut que estava a punt d’arribar a l’edifici administratiu el ministre francès d’Acció i Comptes públics, Gérald Darmanin. A la distància que els ha permès la policia i amb el titular ministerial gal ja a dins les instal·lacions governamentals, els manifestants han estat xiulant durant una estona i han tornat a insistir a demanar la dimissió del Govern abans de dirigir-se cap a la Batllia, per fer suport a la interposició de la demanda urgent i preferent.

A partir d’ara, i conscients que l’executiu difícilment s’asseurà a negociar res -i encara amb el dubte de perquè al final el Govern no va tramitar aquest dijous el projecte de llei quan durant les primeres hores del matí el màxim responsable de l’executiu, Toni Martí, havia dit que ho faria-, els responsables sindicals tornaran a mantenir trobades entre ells durant la setmana que ve per decidir el full de ruta a seguir i, sobretot, organitzar aquelles coses que han quedat al tinter o que han anat més coixes, com per exemple la recollida de signatures en favor de les iniciatives legislatives populars que volen promoure. Tenen unes mil dues-centes firmes agafades. Però queden molts serrells pendents. I volen mirar que no se’ls escapi res. “Ni som terroristes ni som ‘tontos’”, ha dit Ubach per recordar que si la reforma de la Funció Pública “fos tan bona com diu el Govern, evidentment no la rebutjaríem”.