Aquest dilluns s’ha celebrat la que s’havia convocat com a reunió de conclusions. I no s’ha arribat a cap acord. Els sindicats han posat sobre la taula 21 punts que consideraven que la reforma de la Funció Pública ja aprovada inicialment per l’executiu hauria de recollir. Però “se n’han mig acceptat tres o quatre i la resta s’han rebutjat tots”. De fet, la trobada amb els representants governamentals encara no ha durat una hora. Amb posterioritat, els responsables sindicals s’han tancat en una sala del mateix edifici administratiu per consensuar una posició comuna davant la suposada intransigència del Govern.
I d’aquí ha sortit la proposta de convocar ja obertament les dues primeres jornades d’aturada, de vaga general efectiva, aquests dijous i divendres, que podria seguir de més jornades de parada durant la setmana que ve. No obstant això, els sindicats encara han llançat una darrera escletxa de solució al Govern. Hi ha quatre punts que es consideren primordials i que de ser escoltats per l’executiu es podria procedir a desconvocar la vaga. Punts com ara la jornada de 35 hores (que seria una manera de compensar altres retallades sofertes a nivell retributiu i que el Govern ja ha deixat clar que no pot recuperar), les mesures correctores que permetin arribar a tots els funcionaris al límit màxim de la seva carrera professional, que la llei reculli les vacances escolars i que es garanteixi el 100% de la remuneració a aquelles persones que hagin de canviar de lloc de treball per motius de salut.
Els sindicalistes afirmen que l'aturada encara es pot arribar a desconvocar si l’executiu accepta parlar de la jornada de 35 hores, fixar les vacances escolars per llei o garantir el 100% del sou en cas de canvi de feina per malaltia
“Estem per negociar i no per fer vaga”, ha remarcat Ubach, que ha explicat que els quatre punts innegociables per aturar la vaga han sortit de la reunió que han mantingut amb posterioritat a la trobada amb el Govern els sindicalistes. El portaveu dels representants dels treballadors públics ha admès que tampoc no és fàcil trobar una posició comuna donada la diferent naturalesa dels diversos departaments que configuren l’administració. Fins i tot, donada les diferències existents entre els funcionaris d’un mateix departament.
Ubach ha remarcat que la intenció a l’hora de fer vaga “no és perjudicar ningú però sí mostrar la nostra oposició total a la reforma de la Funció Pública” i als paquets legislatius en matèria laboral que estan a tràmit parlamentari. El secretari general de l’USd’A ha remarcat que fa setmanes que esperen la trucada dels representants de Demòcrates per Andorra (DA) per analitzar textos com el Codi de relacions laboral tal i com el ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, es va comprometre. Però que no han obtingut resposta.
De moment, no hi ha acord tampoc per als serveis mínims. Ubach ha donat a entendre que els sindicats no estan d’acord amb la proposta feta pel Govern i ha assegurat que serà cadascuna de les organitzacions sindicals en funció del departament a qui representa que presentarà la seva proposta per donar el millor servei possible a l’administrat, ha indicat el sindicalista, sempre entenent que s’està immers en una vaga general. Hores d’ara, per tant, encara hi ha molts dubtes en l’aire i molts interrogants per resoldre.
Una part important dels representants sindicals, especialment aquells que tenen a veure amb els cossos uniformats, fa dies que tenen clar que la negociació amb el Govern no anava enlloc. De fet, encara aquest dilluns consideren que tot ha estat una pèrdua de temps, una manera de dilatar i una maniobra per intentar aixecar-los la camisa i que l’executiu pogués guanyar temps. L’enuig és general amb el Govern i especialment amb el cap, Toni Martí, que en la primera trobada negociadora els va prometre unes flors i unes violes que no han estat presents en cap altra de les converses que s’han mantingut.
El Govern no acaba d'entendre l'aturada i tramitarà la llei tal com la va aprovar i DA hi farà canvis
Els tres ministres que han capitanejat les negociacions amb els sindicats de l'administració, la titular de Funció Pública, Eva Descarrega; el responsable d'Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot; i d'Educació, Eric Jover, han assegurat que no acaben d'entendre els motius de la vaga i han reiterat la voluntat de diàleg mantinguda per part del Govern amb l’objectiu d’arribar a acords i de millorar el projecte. En aquest sentit, els ministres han afirmat que s’ha arribat a molts punts de consens i que totes les reunions s’han celebrat amb un clima molt positiu.
Descarrega, Espot i Jover han comparegut hores després de la reunió amb els sindicats i han explicat que en breu es tramitarà la llei que reforma la Funció Pública tal i com l'executiu ja l'havia aprovat. Això sí, amb el compromís que els parlamentaris de Demòcrates per Andorra (DA) hi introdueixin, via esmena, les propostes de millora que el Govern ha anat plantejant durant les negociacions amb els sindicats, com per exemple incorporar representants sindicals en els comitès tècnics de selecció de personal, reforçar les mesures correctores perquè tants funcionaris com sigui possible -que mai no serien tots- puguin arribar al 120% de la seva carrera professional o perllongar l'edat de jubilació fins als 65 en el cas dels uniformats i fins als 70 per a la resta de personal de l'administració.
Els tres ministres ja han donat per fet que el trencament és absolut i que l'escletxa plantejada pels sindicats, els quatre punts innegociables per poder desconvocar la vaga, són inassumibles. En aquest marc, ara toca estar pendent de les jornades de vaga. El titular d'Interior ha assegurat que no creu que calgui disposar com operatiu especial perquè, creu, dins del dret constitucional a fer vaga, tothom se sabrà comportar. Descarrega ha reiterat que l'executiu garantirà els serveis mínims i que resta a l’espera de rebre comunicació oficial per part dels sindicats de la cobertura prevista per a les dues jornades d’aturada.
Comentaris