- Els col·lectius que representen els treballadors de l’administració podrien portar als tribunals com s’ha procedit amb el darrer paquet legislatiu perquè s’han admès els textos sense informe de la comissió consultiva
- Hi ha plena sintonia amb l’USd’A que tot plegat, sia l’executiu o sia el grup parlamentari demòcrata, qualsevol tràmit que es fa en matèria sociolaboral s’acaba duent a terme únicament “de cara a la galeria”
- Els sindicalistes lamenten que en relació a la llei específica dels funcionaris, el ministeri s’hagi negat en rodó a facilitar els estudis d’impacte econòmic, que “s’han pagat amb diners públics”
Els sindicats de l’administració s’enfilen per les parets. Les diverses lleis en matèria laboral o que tenen efecte sobre la Funció Pública en què està treballant ja sia el Govern o ja sia el grup parlamentari demòcrata són per als sindicalistes del país
normatives “de cara a la galeria”, com ja va assegurar fa pocs dies la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), just hores després que el Consell General decidís prendre en consideració i admetre a tràmit les tres proposicions de llei taronges de naturalesa laboral (relacions laborals, d’acció sindical i patronal i de mesures de conflicte col·lectiu). El col·lectius sindicals cada dia que passa tenen clar que l’executiu els pren poc menys que el pèl. I tres quarts del mateix amb el grup que els dóna suport. Fonts sindicals han assegurat que
“s’està molt enutjat amb el tarannà del Govern de voler maquillar-ho tot assegurant que el que es fa és en benefici del treballador quan realment és ben al contrari”.
Per començar, és molt possible que el procediment amb què s’han tramitat les esmentades anteriorment proposicions de llei laborals acabin a la Justícia abans d’hora. En aquest sentit les fonts consultades han recordat que
“el síndic i la subsíndica generals han faltat a la seva paraula amb els sindicats de l’administració en admetre les lleis a tràmit sense informe preceptiu”. En aquest sentit, les fonts properes a l’extinta plataforma sindical de la Funció Pública han recordat que una sentència del Tribunal Constitucional obligava que qualsevol normativa de rang legislatiu que afectés els funcionaris abans d’admetre’s a tràmit parlamentari calia que fos analitzada de forma preceptiva encara que no vinculant per la comissió consultiva pertinent.
El paquet de lleis laborals no ha seguit aquest camí i tot apunta que el tràmit acabarà als tribunals.
Els sindicats de l’administració i la USd’A estan en línia quant a les seves reivindicacions. Tots plegats tenen una alta sensació de pèrdua de temps. D’haver-los fet combregar amb rodes de molí fent-los creure que serien consultats i les seves apreciacions tingudes en compte i quan ha sigut l’hora escaient tot ha estat fum.
“Una nova oportunitat perduda de buscar unes lleis tant necessàries, consensuades, dialogades… i una vegada més impera l’‘aquí mano jo’ de les majories absolutes”, assegura la USd’A.
A nivell general, asseguren fonts dels col·lectius sindicals de la Funció Pública, el treball que s’hauria de fer d’anàlisi i debat en el marc de la comissió consultiva, una feina que és preceptiva, és d’allò més complicat atès que l’ordre del dia de l’esmentada comissió s’està modificant cada dos per tres. En aquest sentit, s’ha lamentat que de cop i volta s’acumulin més i més textos. Més enllà de les lleis laborals, que no han passat per la comissió, hi ha la modificació de la Llei de jubilació o la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà. I, és clar, la Llei de la Funció Pública.
Un dels retrets, laments o es digui com es vulgui dels col·lectius sindicals de l’administració en relació amb l’actitud del Govern té a veure, justament, amb la legislació que s’està acabant d’elaborar en matèria de Funció Pública. Els sindicats esperaven fa pocs dies que l’executiu els lliurés l’estudi de l’impacte econòmic que comporta l’esmentada normativa. Doncs després de dir-los que es lliuraria aquesta documentació, finalment el Govern s’hi ha negat. En rodó. L’executiu ha assegurat ara que no està disposat a facilitar cap mena d’informació en aquest sentit.
“D’això se’n diu transparència”, han criticat les fonts sindicals consultades, que han recordat que aquests treballs “s’han pagat amb diners públics”.