Els Reis 'porten' carbó: Catalunya cremarà 10.000 tones de residus l'any a Andorra

Comentaris

Els Reis \'porten\' carbó: Catalunya cremarà 10.000 tones de residus l\'any a Andorra
Els Reis \'porten\' carbó: Catalunya cremarà 10.000 tones de residus l\'any a Andorra

Els veïns mai no fan favors gratuïts. I Catalunya portarà deu mil (10.000) tones de brossa a cremar al forn incinerador de la Comella, al Centre de Tractament de Residus (Ctrasa). L’acord signat aquest dijous vigília de la diada de Reis -els Mags han deixat un notable volum de carbó en forma d’escombraries al Principat- complementa i concreta allò pactat entre Andorra i Espanya el novembre del 2011 en matèria de residus. 

Que ara Catalunya enviï residus cap al Principat és encara una doble conseqüència de la construcció de la planta incineradora. D’una banda, perquè ara Andorra torna el favor que el binomi Espanya-Catalunya va fer al Principat durant la construcció del forn, a principi d’aquest segle, quan enviava la brossa al país veí. Alhora, el temps ha demostrat, també, que es va fer una infraestructura sobredimensionada, que si no crema a l’entorn de 40.000 tones de brossa a l’any no només suposa una penalització econòmica. Sobretot, genera un progressiu mal funcionament de l’equipament. I fa temps que la planta no arriba a l’esmentada xifra.

Els col·lectius ecologistes, des que es va anunciar la negociació de la importació de residus catalans, van posar el clam al cel. L’operació, però, ha trigat moltíssim a fructificar i s’ha acabat presentant un dia que permet poc o molt ‘amagar’ l’entesa. Difuminar-la. I, alhora, és clar, vendre-la com una operació en pro de l’ecologia i el medi ambient. L’acord l’han firmat el director general del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Rost. També han pres part en l’acte la titular del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i l’ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio.

La ministra ha destacat que l’acord reforça la cooperació transfronterera i suposarà una millora de la gestió dels residus, complint amb el principi de proximitat i propiciant un augment de la producció d’energia del país. Així mateix, l’ambaixador ha celebrat que s’hagi assolit aquest acord, que suposa un benefici global per al medi ambient, i per tant per al planeta.

Els dos directors han subratllat la cooperació en matèria de gestió de residus que existeix des de fa anys entre els respectius governs per assegurar una gestió ambientalment adequada. Rossell ha recordat que exporten gairebé dos terços dels residus generats a Andorra per gestionar-degudament a Catalunya, sense tenir en compte les pedres i runes, i que el seu tractament, ha assegurat, "permetrà incrementar la producció elèctrica a nivell nacional equivalent a 800 llars”. De la seva banda, Tost ha qualificat el trasllat de les deixalles generades a la zona de proximitat amb Andorra com "l'alternativa més adequada, viable i justificada, atenent al bon funcionament i la possibilitat que ofereix la instal·lació d’Andorra".

El text signat aquest dijous recorda la conveniència d’aplicar el principi de proximitat geogràfica, de prioritat de valorització i d’autosuficiència en tot allò relatiu al trasllat de residus, en particular quan la destinació dels residus sigui l’eliminació i la utilització dels mètodes i les tecnologies més adequats per garantir un nivell elevat de protecció de la salut humana i del medi ambient.

L’acord especifica que la planta de valorització energètica d’Andorra és adequada per valoritzar els residus, segons mètodes ambientalment racionals i eficients, i compleix amb els criteris de valorització energètica establerts en la directiva del Parlament Europeu i del Consell. La quantitat de residus municipals catalans que finalment arribaran al Principat dependrà de les modalitats tècniques i econòmiques establertes per Ctrasa. Però la xifra voltarà, segons s’ha especificat, les 10.000 tones cada any. El trasllat dels residus es farà d’acord amb la normativa aplicable, i de manera equitativa entre transportistes autoritzats de Catalunya i d’Andorra.

El 2016 CTRASA ha injectat a la xarxa de distribució de FEDA 14,16 GWh produïts amb la valorització energètica de residus, el que representa un 2,42% del consum anual d’electricitat del país. Amb el tractament de les tones procedents de Catalunya s’estima incrementar uns 4 GWh. Els directors han recalcat la cooperació en matèria de gestió de residus que existeix des de fa anys entre Andorra i Catalunya; una cooperació imprescindible per assegurar una gestió ambientalment adequada.

Comentaris

Trending