El Govern, amb el suport dels comuns, crearan un cens de tifes de gos, per la qual cosa tots els propietaris de cans hauran de fer analitzar durant el 2017 la defecació de les seves mascotes per poder extreure’n l’ADN i, així, poder tenir registrat l’animal. O, almenys, tenir la dada necessària que esdevindrà la prova del delicte si mai el gos embruta la via pública.
Es preveu que durant el 2018 es comencin a imposar sancions. És clar que el sancionat no serà l’animal, si no el seu propietari pel comportament incívic d’haver deixat la cagarada de l’animal a la via pública. El ministeri de Medi Ambient i Agricultura compta que al país hi ha uns deu mil cans. Tots els propietaris de mascotes canines estaran obligats a passar per caixa. Això és, pel centre analític que s’acabi triant i abonant el cost de la prova, que es calcula que estarà al tomb dels 30 euros.
La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha participat aquest dimarts a la reunió mensual que celebren els cònsols. En aquest cas, la trobada s’ha fet al comú d’Encamp i Calvó hi ha pres part, justament, per exposar als mandataris comunals l’avenç del projecte. Ara es treballarà en la confecció d’un plec de bases que permeti adjudicar les analítiques. Inicialment s’havia plantejat que fossin els comuns els encarregats de finançar la despesa que comportarà analitzar la tifa de tots els gossos del país, però finalment aquesta opció s’ha descartat.
El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, ha explicat que suposaria un greuge comparatiu entre els ciutadans que lliurament escullen tenir mascota i els qui, amb la mateixa llibertat, trien no tenir-ne. Per tant, la despesa l’hauran d’assumir els propietaris dels animals. En canvi, sí que els comuns es faran càrrec del cost d’analitzar els excrements que, un cop entrin en vigor les sancions, es recullin de la via i els espais públics. Encara no està clar qui seran les persones encarregades de fer la recollida, encara que es tractarà de personal comunal jurat, ja siguin banders o agents de circulació.
El cens caní serà gestionat pel Govern, que rebrà dels veterinaris als quals se’ls adjudiqui l’anàlisi de les tifes les dades d’ADN corresponents. Els comuns hauran d’acudir al ministeri per poder disposar del cens i poder vincular la tifa de l’animal amb el seu propietari, que és qui haurà d’abonar la multa. Es preveu que les sancions es comencin a imposar a partir del 2018 però la quantia encara no està establerta perquè, tal i com ha reconegut el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, és possible que sigui convenient modificar la Llei de tinença d’animals. La moguda que es preveu amb tot plegat és força important. Tot sia perquè no hi hagi cap més cagada.
Comentaris