Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) reclamen al FinCEN que lliuri tota la documentació en què se sustenten les acusacions que va formular en la comunicació feta pública el passat de 10 de març i que, d’aquesta manera, es pugui revisar el cas. Perquè això sigui possible, es demana a l’agència depenent del departament del Tresor americà que retiri la nota esmentada i que, al seu torn, insti a les autoritats andorranes que aturi el pla de resolució de BPA que s’està promovent i així possibilitar a totes les parts implicades en la gestió de la crisi que puguin mantenir un diàleg franc i transparent que permeti evitar un llarg i costós procés contenciós.
Aquestes peticions s’inclouen en un escrit de demanda administrativa que els assessors jurídics dels germans Higini i Ramon Cierco als Estats Units, l’equip coordinat per Eric L. Lewis, ha tramès les darreres hores al FinCEN. La sol·licitud se sustenta, entre altres coses, en la
decisió judicial que el 27 d’agost va adoptar un jutge federal americà respecte d’un banc de Tanzània (FBME Bank). En l’esmentada resolució del jutge Christopher Cooper, de la qual l’
AltaVeu se’n va fer ressò fa uns dies, es qüestiona per primera vegada que el FinCEN s’empari de forma reiterada en la ‘Patriot Act’ per, sistemàticament, no donar informació als ‘acusats’ quan activa la secció 311 de l’esmentada llei americana. Aquest precepte és el que es va imposar tant a l’FBME com a BPA.
El jutge Cooper lamenta la manca de transparència que suposa l’actuació del FinCEN i la vulneració del dret a la defensa que genera en fer acusacions globals sense concretar-les i imposant penalitzacions gravíssimes que suposen o poden suposar la desaparició de les empreses (bancs) afectades. En la resolució, l’FBME denuncia que en virtut de la ‘final rule’ (decisió o regla final) adoptada pel FinCEN, i que el jutge deixa en suspens, s’ha instat el procés de liquidació del banc. En l’escrit tramès fa poques hores al FinCEN per part dels germans Cierco es recorda que sense ni tan sols una decisió definitiva, al Principat s’està impulsant un procés de resolució de BPA i que s’està a punt de traspassar els actius de l’entitat intervinguda cap a un banc pont, el ja constituït Vall Banc.
En la carta enviada al FinCEN es remarca també que a BPA se li han imposat, d’entrada, les mateixes mesures i se li ha aplicat la mateixa legislació que a FBME quan de què s’acusa aquest banc és molt més greu (finançament del terrorisme, estafes piramidals a gran escala, blanqueig de diners procedents de la venda d’armament) que els tres únics casos que s’han pogut concretar en relació a BPA. També es destaca en la missiva que després d’una extensa auditoria que encara no s’ha acabat no s’ha trobat cap més cas de rentat de diners en relació a BPA i que malgrat la cooperació oferta tant per BPA al seu dia com pels germans Cierco ara referent a les autoritats andorranes, pel moment no hi ha cap resposta dels poders administratius del Principat. Ben al contrari, s’actua amb total opacitat respecte dels accionistes majoritaris del banc.
La demanda feta al FinCEN sol·licita a aquest organisme una resposta a les pretensions exposades abans del 21 de setembre. Si no s’obté cap pronunciament de l’agència americana (també es podria plantejar l’entaulament d’una negociació), s’iniciaran els tràmits necessaris per interposar una demanda judicial contra el FinCEN en els mateixos o similars termes exposats per FBME i davant el mateix jutge per tal d’aconseguir una resolució que aturi el procés. Si es rep la documentació que se sol·licita al FinCEN, d’una banda, es podrà concretar l’estratègia de defensa. I, de l’altra, es podria arribar a delimitar en quina mesura van intervenir en l’esclat de la crisi, per exemple, per acció o per omissió, autoritats administratives del Principat com l’INAF o la UIFAnd.