Els primers resultats sobre la mort de dues gosses a la canera oficial no són concloents

Laboratoris especialitzats de la Universitat Autònoma de Barcelona estan fent noves analítiques, ara mol·leculars, per mirar d’aclarir les causes del decés dels dos animals

-
Els primers resultats de les proves analítiques que es van fer a les dues gosses de la gossera nacional que van morir a principi del mes de novembre no han estat concloents i, per tant, no es pot tenir la certesa de les causes del decés. Com que es tracta d’un fet aïllat per preocupant, i davant el rebombori sorgit, el departament d’Agricultura, responsable de l’equipament públic, ha encomanat noves proves per aclarir les circumstàncies de la mort dels dos animals.

Les proves, sobre les quals encara trigaran alguns dies a saber-se’n els resultats, s’estan duent a terme, com en el primer cas, als laboratoris altament especialitzats, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Bellaterra, molt a prop de Sabadell. Les analítiques que es fan actualment, de més alta complexitat però alhora de més fiabilitat són de tipus mol·lecular. Tot indica que les dues gosses haurien ingerit algun tipus de raticida, encara que des del departament governamental s’ha deixat sempre clar que a l’interior de la gossera no hi havia verí i que els productes que es fan servir per combatre els rosegadors, quan hi són, són del tot compatibles amb la vida animal.

La cerca a l’entorn de la gossera de restes de productes anticoagulants compatibles amb les lesions que van patir les dues gosses no va donar un resultat positiu, com a mínim no pas que hagi transcendit. Una primera hipòtesi és que les gosses haurien mossegat alguna rata que prèviament hauria menjat el verí que les va acabar afectant. Les dues gosses mortes, Kira i Fiona, tenien totes dues cinc anys. La primera havia arribat a la gossera el mes de març i la segona feia estada a l’equipament des de l’agost del 2018. Encara hi va haver una tercera gossa morta, al mateix temps gairebé que les altres dues. Nami hauria mort per causes naturals, una malaltia pulmonar terminal que no va ser tractada degudament al seu moment.