L’Associació de Professionals dels Mitjans de Comunicació d’Andorra (APCA) ha enviat una carta al cap de Govern, Toni Martí, en la qual denuncia que la forma com es va anunciar la dimissió del ja exministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, “atempta contra la llibertat informativa, un principi fonamental de la nostra democràcia”.
En la missiva, el col·lectiu, que aglutina un bon nombre dels periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació -no tots ni tampoc amb representació de totes les empreses-, recorda que la convocatòria de la roda de premsa per anunciar la sortida d’Alcobé de l’executiu es va fer “amb escàs marge de temps (menys d’una hora), en cap de setmana (un dissabte al matí) i en plenes vacances escolars (Tots Sants) cosa que va provocar una molt menor difusió d’un tema de total interès general”.
En aquelles circumstàncies, els únics tres mitjans de comunicació que sí que treballen més o menys a ple rendiment coincideixen amb els tres que més propers mostren la seva línia editorial amb la trajectòria o actuació del Govern: la televisió pública (que aglutina també Ràdio Nacional i el portal andorradifusió), Diari d’Andorra i ARA.ad-Agència de Notícies d’Andorra (ANA).
L’APCA explica en el seu comunicat que el fet de fer-se l’anunci en dissabte “va impedir a cinc mitjans de comunicació del país (tres emissores de ràdio privades i dos rotatius) assistir-hi en no tenir edicions el cap de setmana. Això sumat al fet de l’escàs marge de la convocatòria i sense contactar telefònicament amb els responsables dels mitjans per informar-los del que passava (a diferència d’altres ocasions en dies festius) cosa que va provocar que els redactors de guàrdia dels esmentats mitjans no acudissin a temps, quedant per tant exclosos de la informació”.
Per als professionals de la comunicació del país, “la roda de premsa d’anunci de la dimissió d’un ministre és prou rellevant i de suficient interès públic com perquè tota la premsa del país tingui l’oportunitat d’assistir i oferir així a les seves respectives audiències aquesta informació transcendent”. A part de la menor difusió i ressò que hauria tingut la notícia, l’APCA també suggereix al cap de Govern “evitar en el futur” una convocatòria d’aquell tipus “a fi de garantir aquest dret fonamental”, en relació a la llibertat informativa.