Aquestes peticions es desprenen de les preguntes que el Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) ha inclòs en un qüestionari que, conjuntament amb l’organització sindical que aglutina els funcionaris de l’administració general (Sipaag) han enviat a tots els partits polítics que concorren a les properes eleccions generals per tal que es posicionin en relació als neguits dels treballadors públics.
La derogació de lleis com la recentment modificada de la Funció Pública o les relatives a la regulació del marc laboral i sindical o repensar, si escau amb una nova legislació, la normativa sobre les pensions de jubilació són alguns dels altres neguits que SEP i Sipaag exposen a través de les setze qüestions que demanen a les formacions polítiques responguin. Sempre demanen, és clar, que cada partit no és quedi amb un ‘sí’ o un ‘no’ sinó que argumentin que farien ells davant de cada situació.
En primer lloc, es demana el parer general sobre la Llei de la Funció Pública, si es pensa regular o no la normativa i quin format voldrien donar a la regulació sobre la matèria, incloent si es pretén mantenir (o no) la figura del funcionari. SEP i Sipaag també demanen el posicionament dels partits en relació amb l’exclusivitat dels funcionaris i treballadors públics. I deixen clar que “nosaltres pensem que hi pot haver incompatibilitats però estem en contra de l’exclusivitat”. També s’interessen per una qüestió que últimament ha sortit a la llum pública: la possible privatització d’alguns serveis públics.
Més enllà de demanar a les formacions polítiques si es pensen comprometre a negociar qualsevol mesura que afecti els funcionaris amb els sindicats, també es pregunten per si la Llei de la Funció Pública “hauria d’establir els mecanismes de progressió en la carrera professional, com preveu per exemple el Projecte de llei del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica” i si el partit correspongui pensa adoptar alguna mesura per “revertir” la pèrdua de poder adquisitiu del treballador públic després d’anys de retallades.
En relació concreta amb els docents, i més enllà de demanar l’equiparació salarial entre l’Escola Andorrana i la resta de sistemes educatius o que s’incloguin dins dels sistemes de compensació aspectes com les dietes o l’ús del material propi, el SEP, a través del qüestionari esmentat, que demanen que sigui respost per escrit i retornar, sol·liciten a les formacions polítiques si “teniu previst regular els períodes de descans i vacances del personal d’Educació segons el que es publica al calendari de vacances escolars”.
Comentaris (8)