Els funcionaris esperen estar en disposició de muntar una vaga general indefinida en quinze dies

L’assemblea general dóna llum verd per majoria a la convocatòria de l’atur i els sindicats responen a Cinca que “serem nosaltres els qui establirem els serveis mínims, no deixarem el país sense servei”

Inici de l\'assemblea, que es va fer a porta tancada per evitar represàlies als treballadors.
Una sala d'actes del comú d'Escales plena de gom a gom, amb uns funcionaris majoritàriament molestos amb la reforma que promou el Govern, ha acabat avalant per majoria la convocatòria d'una vaga general indefinida que en les properes setmanes ha d'agafar foma. Els treballadors públics també han acordat promoure abans de l’estiu tres iniciatives legislatives: una per exigir responsabilitats als polítics, una altra per fer fora a l’actual Govern via noves eleccions i una altra per canviar el sistema electoral.

Els sindicats de l’administració pública preveuen estar en condicions, en quinze dies, d’iniciar una vaga general indefinida com a resposta a la reforma de la Funció Pública que rebutgen. En el fons i en les formes. Aquesta no és la única mesura adoptada per l’assemblea general de funcionaris. Però sí, aparentment, la més cridanera i contundent. Iniciatives legislatives, demandes judicials i denúncies internacionals també formen part de les actuacions aprovades per majoria en una reunió que ha omplert amb de gom a gom amb prop de 400 empleats públics la sala d’actes del comú d’Escaldes. La única manera d’aturar les accions és que el Govern i el partit que li dóna suport, Demòcrates per Andorra (DA), deixi al calaix el projecte de llei que modifica el marc normatiu de la Funció Pública i que retiri del tràmit parlamentari el paquet de lleis laborals. “I que es comenci de zero”, segons que ha dit el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach.

Els sindicalistes -a la taula presidencial hi havia representants dels bombers, dels duaners (i a l’hora de l’USd’A), dels docents, de la policia, de l’administració de Justícia i de l’administració general- han denunciat les moltíssimes pressions que estan rebent ells i, també, treballadors anònims que han hagut de respondre gairebé un qüestionari, a voltes, davant de superiors perquè expliquessin si tenien intenció d’acudir a l’assemblea o no. D’aquí que els convocants hagin considerat molt bona xifra els 400 assistents (inclosos treballadors de comuns) i més encara després del torn de reunions presidides per la ministra Eva Descarrega en què “s’està explicant una llei i una manera de fer que no s’ajusta a la realitat”.

Al gra, però, amb les decisions adoptades. Vaga general indefinida. Es preveu que en quinze dies tots els sindicats representants dels diversos departaments o col·lectius de l’administració hagin establert com duran a terme l’aturada, que pot ser indefinida perquè perdurarà en el temps. “Una setmana es poden aturar dos dies, la següent cap…” Ubach ha recordat que a la policia, als bombers o entre els agents penitenciaris no hi pot haver vaga. Però això no treu que “no hi pugui haver manifestacions o concentracions”. Cada col·lectiu s’organitzarà tot i que es preveu que es visualitzi un acte majoritari. El líder de l’USd’A ha enviat un dard al ministre portaveu Jordi Cinca: “Serem nosaltres els qui establirem els serveis mínims, no pas el Govern”, ha afirmat amb contundència Ubach.

I els sindicalistes mantenen aquesta afirmació sustentada en dos fonaments: “Els serveis mínims els decidirem nosaltres perquè actuarem amb el Govern de la mateixa manera que ell ha actuat amb nosaltres; sense escoltar-lo.” Gabriel Ubach, que ha recordat que la Constitució reconeix i preserva el dret de vaga però no hi ha cap altra normativa que reguli els efectes d’aquesta, també ha recordat que la llei que es tramita no els agrada i la volen fora. Però en tot cas, “no podem deixar el país sense serveis” i, per tant, els sindicats també miraran de resoldre aquesta qüestió.

Més enllà de la vaga, en un període de tres mesos els sindicats de l’administració preveuen tenir llest l’articulat de tres iniciatives legislatives populars que s’haurien de presentar al Consell abans de l’estiu. Una sobre responsabilitat política perquè “qui la faci la pagui”. Una segona per promoure canvis en la llei electoral i fer impossible que “qui controla les dues parròquies més petites ja s’asseguri gairebé el 40% del Consell General” i això fomenta majories parlamentàries que, segons els sindicats, acaben no sent bones. En darrera instància, es vol promoure una iniciativa que possibiliti forçar un avançament electoral atès que l’actual executiu “no és bo per Andorra. Aquest Govern dels millors per a nosaltres és el Govern dels pitjors”.

Els sindicalistes denuncien que el Govern no els hagi tingut en compte "per a res" i exigència la retirada del text i del paquet de lleis laborals que es tramita al Consell

Ubach ha denunciat el “sistema polític abusiu” i ha lamentat que el ministeri de Funció Pública en concret i el Govern en general “no ens hagi tingut en compte per a res” i cap de les recomanacions fetes a la comissió consultiva no s’hagi escoltat. Els sindicats han desestimat l’oferiment fet una hora i mitja abans de l’inici de l’assemblea de seure’s amb el cap de Govern, Toni Martí, i alguns ministres, a negociar els reglaments que han de desenvolupar la llei que s’hauria de tramitar en breu a la cambra parlamentària. No seuran a negociar res perquè, com ha recordat Ubach, el marc reglamentari del qual s’hauria de parlar penja d’una llei de la qual en demanen la retirada.

Dues de les darreres accions acordades en l’assemblea general, que ha tingut moments de força tensió emotiva més que no pas d’enfrontament entre assistents, que no s’hauria donat tot i algunes veus discordants, serien demandar el Govern per vulneració de drets sindicals, ja que tant la ministra de Funció Pública com l’executiu en ple han acabat considerant que la comissió consultiva no té valor de taula de negociació sindical. Ubach ha sigut gràfic en explicar que “els vam demanar on havíem de negociar si la comissió consultiva no era una taula de negociació i encara esperem que ens responguin”. Finalment, també es demandarà els membres de la Sindicatura si s’admet a tràmit el projecte de llei amb els informes preceptius que els sindicats consideren que no estan degudament complimentats. 


Govern acull amb "absolut respecte" la decisió però exigeix "preservar uns serveis mínims"

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha afirmat que acolliran amb “absolut respecte” la possibilitat que es convoqui una aturada perquè “és un dret reconegut”. També ha deixat clar que en cas de parada “s’han de preservar uns serveis mínims” que s’hauran de decretar en funció de “l’interès del conjunt de ciutadans”. Sense entrar a valorar si els funcionaris en el seu conjunt “pugui fer ús o no d’aquesta eina”, el ministre portaveu ha assegurat que qualsevol decisió “no condicionarà” la voluntat de l’executiu de tirar endavant amb el desplegament legislatiu i reglamentari. Per la qual cosa “hi haurà ocasió de seure” i “amb ma estesa negociar” la confecció de tots els reglaments que pengen o penjaran de la nova legislació. Sobre els eventuals serveis mínims en cas de vaga general, Cinca ha recordat que hi ha serveis que caldrà mantenir sí o sí i s’ha mostrat absolutament segur que entre l’administració i els responsables sindicals “s’arribarà a trobar el punt d’equilibri per tal de preservar l’interès del conjunt de ciutadans”.