Fonts coneixedores de l’activitat comercial i empresarial del Pas de la Casa han explicat que les dues primeres nits haurien passat per la carretera, tot i estar tallada, un centenar de vehicles, fins i tot algun camió, carregat fins al capdamunt de tabac. Després d’aquestes primeres nits, ja s’ha establert la vigilància oportuna. Però per la muntanya, almenys fins avui, en què el mal temps ha fet acte de presència en tota regla, el pas de ‘fardellistes’ ha estat continu. Des de primera hora del matí, els darrers dies, s’han pogut veure contrabandistes carregant en un Pas de la Casa buit, desert. Veure avançar entre la neu muntanyenca grups més o menys gran de contrabandista, en plena llum del dia, tan hi fa, ha estat habitual.
De fet, fins i tot aquest dimecres, durant la reunió amb empresaris i comerciants, el cap de Govern en funcions, Toni Martí, va mostrar la seva indignació per aquest fet. Lamentant que hi hagi qui tregui rendiment a la desgràcia. Certament, malgrat que el pas de contrabandistes no ha deixat d’existir mai, aquests darrers dies el relaxament dels controls encara ho hauria intensificat més. I mentre alguns magatzems soterranis fan l’agost amb els ‘fardellistes’, la immensa majoria d’empreses i comerços estan altament preocupats per la seva viabilitat. Pel seu futur immediat. El mes de maig és un mes molt important per a l’economia del Pas.
Fonts empresarials han assegurat que un mes com aquest recentment iniciat, amb múltiples festius en el calendari francès, és d’una facturació molt notable per a molts establiments de la localitat encampadana. De fet, segons les fonts, un sector com el del comerç orientat als motoristes pot arribar a tenir en el maig el tercer mes de més facturació de tot l’any. Comença a arribar el bon temps, hi ha molts festius a França i els motoristes preparen la temporada estival acudint al Pas a adquirir recanvis o elements nous per als seus vehicles de dues rodes. Potser alguns atrevits faran cap a la localitat andorrana. Però la immensa majoria, no.
I això es deixarà notar. Molt. De fet, el Pas està completament desèrtic. O gairebé. Molts comerços han començat a comunicar el seu tancament temporal, provisional. D’altres estudien com reorganitzar-se per mantenir un servei mínim. Donar festius recuperables als treballadors, intentar acordar unes vacances anticipades… tot s’hi val per mirar de mitigar la crisi. Si quan el cap de Govern va anunciar que el tancament mínim mínim seria de dues setmanes més des d’ara que podrien arribar a ser quatre l’esglai a la sala on estaven reunits els empresaris va ser més que notable i sonor, ara ja hi ha el convenciment que del mes d’atur, o sia, tot el maig perdut, no se’n salva ningú.
Arriba un front fred i de pluja i neu
Més encara, malauradament el convenciment que es va estenent és que el tancament total de la via serà per a un temps major. Les dues properes setmanes, les previsions meteorològiques no són gens afalagadores. Més aviat el contrari. Es preveu un descens de les temperatures i pluges i nevades que dificultaran, de ben segur, els treballs minuciosos que s’han de dur a terme a l’altura del pont de la Mina, a la carretera RN-22. En funció de quin fos el resultat, hi ha qui preferiria que, sense fer mal a ningú, la muntanya caigués pel seu propi pes i així calgués sí o sí actuar amb una celeritat que al Pas temen que les autoritats franceses no tindran voluntat d’aplicar.
Aquest dijous els comerciants i empresaris s’han de trobar amb representants de la Confederació Empresarial (CEA) i de la Cambra per parlar entre tots ells de possibles mesures. Després, els dos ens empresarials, dilluns, tenen previst reunir-se amb el Govern per traslladar les peticions que dimecres haurien d’agafar forma de bateria d’ajuts en aquells conceptes que siguin “raonables i sostenibles”, tal i com va anunciar Toni Martí. El màxim responsable de l’executiu va recordar que s’adoptaran “mesures excepcionals”. Però de qualsevol manera atès que no es poden crear ni “greuges comparatius” ni permetre efectes de “bola de neu”.
Martí sabia perquè ho deia. I és que ja hi ha hagut empresaris que han demanat, informalment, que se’ls haurà de compensar per anul·lacions de grups i incidències similars. I no són directament del Pas. Empresaris, per exemple, hotelers de Soldeu, que també intenten escudar-se amb la caiguda de visitants francesos que, certament, en no poder entrar pel Pas de la Casa tampoc vénen, és clar, al Principat, repercutint la situació més enllà de la localitat encampadana estrictament. Com va recordar, però, Martí, hi ha un fons d’1,2 milions d’euros disponible. Que no vol dir que s’hagi d’invertir tot. Però també és cert que el dany, el fet que causa la situació s’ha produït en terreny aliè i que la legislació andorrana no preveu actuacions, compensacions, per successos esdevinguts fora de les fronteres del país.
Comentaris