Els grups de la coalició governamental havien pactat amb els fiscals Alfons Alberca i Borja Aguado introduir un seguit d’esmenes a la llei de prevenció del blanqueig que al seu torn el que perseguien era modificar el Codi de procediment penal per donar noves eines al ministeri públic per, essencialment i de manera immediata, donar eines a la fiscalia per poder mantenir acusacions que ara mateix haurien de quedar sense efecte en el marc del ‘cas BPA’. Davant de la polèmica generada, amb petició de recusació inclosa dels dos fiscals, els consellers de la majoria han deixat sense efecte les esmenes.
Ho han anunciat aquest matí durant la reunió de la comissió legislativa de Finances i Pressupost que havia de servir per analitzar els suggeriments presentats. Els dos grups de l’oposició estaven disposats a deixar clar que no donarien suport a les esmenes per la manera com s’havien presentat i els antecedents d’una reunió amb els fiscals que es considera fora de la legalitat establerta en els mecanismes de relació entre institucions. La trobada ha començat una mica més tard justament, segons algunes fonts, pel debat intern entre els grups que fan costat a l’executiu. Només iniciar-se la reunió els parlamentaris de la majoria han anunciat la seva decisió.
La síndica general comunica que no existeix al registre oficial del Consell cap trobada entre parlamentaris i fiscals però els representants de la coalició ja havien reconegut ahir la reunió en un despatx de DA
Després, en un comunicat, han anunciat que entraran properament “una proposició de llei per modificar el Codi de procediment penal” i que "la proposició recollirà el contingut de les esmenes presentades la setmana passada al Projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme”. Segons DA, L’A i CC, gràcies al text que es presentarà més endavant “es podrà debatre més àmpliament” la modificació del Codi de procediment penal “sense condicionar i retardar l’aprovació de la llei del blanqueig”, que es preveu que es debati al plenari del Consell General el 28 de novembre.
La proposició de llei, a parer dels grups que tenen intenció de promoure-la, “agilitzarà nous procediments que s’entrin a la Batllia, millorarà les garanties de totes les parts en els judicis i facilitarà que la Justícia pugui tenir al seu abast totes les eines i proves necessàries durant la causa”. Una vegada es presenti el text, els grups de l’oposició analitzaran la seva conveniència o no. De fet, segons fonts de la comissió, avui s’esperava una reunió molt tensa però la decisió dels consellers de la majoria de retirar les esmenes ha desactivat momentàniament almenys la mala maror que es va començar a palesar ahir.
Durant la trobada de la comissió legislativa també s’hauria rebut la comunicació de la síndica general, Roser Suñé, a la petició feta per escrit pel president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, demanant que s’informés si havia existit la reunió entre consellers de la majoria i els fiscals. Suñé hauria comunicat que no existeix al registre oficial de la cambra la celebració de l’esmentada trobada entre parlamentaris i representants del ministeri públic. Aquesta resposta, però, arriba tard i queda fora de lloc. Els consellers de DA mateix havien reconegut la trobada amb Alberca i Aguado, que es va produir el 10 d’octubre en dependències del grup parlamentari ‘taronja’. Això sí, van assegurar que la reunió era informal i no oficial.
S’aturen tres causes al Tribunal Superior per la recusació dels fiscals
Més enllà de la qüestió referida a la política legislativa, els efectes col·laterals de la polèmica que versa al tomb de la petició de la fiscalia que es modifiqués una llei a la seva conveniència ha comportat que s’hagin aturat tres causes que s’haurien de jutjar aquest divendres a la sala penal del Tribunal Superior. La suspensió de les vistes té a veure, de manera directa, amb el fet que un grup notablement ampli d’advocats -tots els que participen en la defensa dels processats en el ‘cas BPA’- hagin demanat que s’apartin de la causa general els fiscals Alberca i Aguado. Això fa que aquelles causes en què coincideix un o alguns dels advocats peticionaris i algun dels dos fiscals pretesament recusats hagin de quedar congelades mentre no es decideix sobre la demanda.