Amb el dubte del resultat que pugui presentar Vall Banc, els guanys dels altres quatre bancs no arribaran als 130 milions d’euros; el 2016 van obtenir un superàvit de 144 milions
El fet que la Setmana Santa coincideixi amb els darrers dies del mes de març ha fet anticipar una mica la validació de comptes de les entitats bancàries del Principat, segons que han indicat les fonts. Els consultats han assegurat que els estats comptables reflectiran unes caigudes de guanys un altre cop força notables tant en el cas d’Andbank com, sobretot, de Crèdit Andorrà, que no obstant això es mantindrà com l’entitat bancària que, en xifres absolutes, presentarà uns beneficis més elevats. MoraBanc reflectirà estabilitat en els seus guanys mentre que BancSabadell d’Andorra haurà experimentat un ascens de beneficis més accentuat, si cap, que els dos darrers exercicis. De Vall Banc tot són interrogants, segons les fonts consultades.
Les quatre principals entitats bancàries del Principat van obtenir uns beneficis de 144 milions d’euros el 2016. Si a aquesta xifra se li sumen els 12 milions que va assegurar haver obtingut l’entitat sorgida arran del procés de resolució de BPA la quantitat s’elevaria fins als 156, que suposaven una reducció del 7% respecte de l’exercici 2015, quan els guanys del sector bancari havia estat de 168 (lluny, però, dels 188 milions d’euros del 2014). La caiguda entre el 2017 i el 2016 serà superior a l’experimentada entre el 2016 i el 2015, segons les fonts, que han deixat clar, però, que els resultats finals dependran però, del cas que les entitats hagin fet a les observacions que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) va fer a partir de les primeres estimacions que els bancs li van haver de fer arribar durant el mes de gener.
Andbank i, sobretot, Crèdit Andorrà hauran experimentat, a nivell percentual, reculades notables mentre que MoraBanc frena la caiguda i torna al camí de l’increment (vers el 2%)
Si entre els quatre principals bancs del país -al marge queda, doncs, Vall Banc- el 2016 van obtenir uns guanys de 144 milions d’euros, al 2017 aquesta xifra, si es compleixen les previsions, no arribarà ni als 130. La baixada podria situar-se entre el 10 i el 15%. Aquesta és la forquilla de davallada en la que se situaran, també, sempre segons les fonts consultades, els guanys de les dues principals entitats del país: Crèdit Andorrà i Andbank. La primera va obtenir el 2016, en xifres rodones, uns beneficis de 65 milions. El 2017 aquest indicador arribarà, a tot estirar, a 55. En el cas de l’entitat del Centre de Negoci els beneficis se situaran a l’entorn dels 40 milions reculant des dels 47,4 del 2016 o els 54 del 2015.
MoraBanc frenarà l’aguda davallada experimentada el 2016. De fet, durant aquell exercici la històrica entitat dels Mora i Aristot va fer els ajustos necessaris per intentar no haver de fer front a més reculades. I així hauria estat. Durant el 2017 s’hauria invertit ja la tendència, encara que sigui molt modestament. Si el 2016 els beneficis van quedar-se en 23 milions des dels 34,8 obtinguts el 2015, les xifres amb les quals s’està treballant ara permetran mostrar un creixement de l’entorn del 2% i, per tant, uns resultats en xifres absolutes, que voltaran els 23,5 milions.
BancSabadell serà la firma que experimentarà uns resultats més bons des del punt de vista percentual: el benefici se situarà a l’entorn de 10 milions
I com els darrers exercicis, l’entitat que experimentarà un creixement percentual més elevat quant als guanys serà BancSabadell d’Andorra. L’increment en percentatge i en xifres absolutes serà superior, de ben segur, el 2017 respecte el 2016. Sempre tot plegat són encara estimacions i no serà fins la propera setmana que es començaran a oficialitzar les dades. No obstant això, les fonts consultades han situat els beneficis que l’entitat amb vincles catalans hauria obtingut l’any passat estaran al voltant -potser molt lleugerament per sota- dels 10 milions d’euros. El creixement superarà el 15% o hi quedarà a tocar atès que el 2016 BancSabadell va guanyar després d’impostos 8,5 milions d’euros.
Andbank sondeja la compra de la gestora catalana Merchbanc
Andbank, en el seu intent de refer-se del cop reputacional que ha suposat el ‘cas Pujol’ i amb la voluntat de mantenir viva la seva estratègia de creixement iniciada el 2014 amb la compra del negoci de particulars d’Inversis en una dura pugna amb BPA, està sondejant l’adquisició de la gestora catalana Merchbanc, segons que ha avançat el rotatiu econòmic espanyol ‘Cinco Días’. Merchbanc, que va viure un impulsa molt notable fitxant històrics dirigents de Banco Madrid després de la crisi de BPA que va portar la liquidació de la seva filial espanyola, està participat per Joaquín López Veraza -a través de la societat Wolverines- i Joaquín Herrero González, en aquell temps els seus copresidents, i pel seu conseller Fernando Castelló Clemente. L'entitat compta amb un patrimoni sota gestió de prop de 400 milions d’euros. L'estructura del grup es consolida en la societat anònima Merchbanc, la matriu i propietària de l'agència de valors Merchbolsa, de la gestora de fons d'inversió Merchbanc, que aporta el gros del negoci, d'una gestora de fons de pensions del mateix nom, de la signatura Merchbanc Internacional, creada per a l'adquisició i gestió de participacions en altres societats o empreses, i de la societat de responsabilitat limitada Merch gestió Immobiliària. La societat holding va obtenir un resultat de 557.251 euros el 2016, l'últim exercici disponible al registre mercantil.