Malgrat que l’entitat destaca en una nota corporativa i sense haver fet públics encara la totalitat dels estats financers del 2017 que en aquest exercici, com l’anterior, va superar amb escreix les previsions comptables, també és cert que hi ha una notable caiguda de beneficis. El 2016, en què Vall Banc va operar tot just durant vuit mesos, el banc va acabar publicitant uns guanys d’11,8 milions d’euros. Certament, però, gairebé la meitat d’aquell resultat va ser possible gràcies a ingressos atípics.
Caldrà veure, quan l’entitat faci públiques la totalitat de les dades, quant va ingressar durant el 2017 per atípics, que és clar que hi van ser. Per exemple, els derivats de la venda a MoraBanc de la divisió asseguradora. Oficialment, Vall Banc assegura que el resultat del darrer exercici suposa “la consolidació del seu model de negoci com a entitat de gestió de patrimoni (wealth management) i de banca país”. I destaca, com s’ha dit que “és el segon any consecutiu que els beneficis de l'entitat superen les previsions marcades en el pla de desenvolupament de l’entitat”. Però molta importància als resultats no deuen donar des de JC Flowers quan els fan públics, i encara de manera parcial, un dissabte a la tarda, el pitjor dia comunicativament parlant.
Els resultats obtinguts pel banc són un dels condicionants perquè JC Flowers pagui més o menys a l’AREB per la compra dels actius bons de BPA, que per ara ha obtingut a preu de saldo
Cal recordar, també, que segons el contracte que va firmar el fons voltor americà amb les autoritats andorranes (especialment amb l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries, l’AREB), els pagaments que s’haurien de fer per la compra de Vall Banc, que malgrat el que digui Govern ja experimenta incompliments, van lligats també als resultats obtinguts. Les clàusules que conté aquell contracte, però, mai no s’han acabat de saber del tot. D’aquí que es faci molt complicat poder avaluar el nivell d’acompliment dels pagaments, que no arriben a sumar ni quatre milions d’euros.
Vall Banc remarca com a “fites” més importants de l’any passat “l’inici de la col·laboració amb la principal gestora d’actius del món, BlackRock, que ha permès a l’entitat establir nous serveis com ara les carteres d’inversió amb un tipus de gestió innovadora. També, el compromís de la inversió de 15 milions d’euros en la digitalització de l’entitat i la incorporació de 22 persones a l’equip” que per molts noms que l’entitat doni està realment liderat, perquè és qui realment dóna la cara en l’actualitat, per l’exAndbank Sergi Pallerola.
“Aquestes xifres conviuen amb la ràtio de solvència del banc, que s’ha estabilitzat en un 30,6 %, i la de liquiditat, del 55,9 %”, segons destaca el banc en un comunicat en què també explica que “en l'exercici 2017 s'ha registrat un increment dels recursos de tercers gestionats pel grup fins a situar-los en 2.264.903 milers d’euros”. Les dades oficialment publicitades donarien que Vall Banc disposa d’uns actius de 911 milions d’euros, uns dipòsits de 606 i ha atorgat préstecs per un valor de 392 milions d’euros. Finalment, els fons propis declarats per l’entitat serien de 134 milions.
Comentaris